Медведев: Пандемија није холивудски филм, већ реална претња

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемија вируса корона у свету није холивудски трилер, већ стварна претња свима, али нема потребе за паником, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Неком се сада може учинити да је оно што се догађа нека игра, филм попут неког холивудског трилера. Али ово уопште није игра. Више од пола милиона људи у свету је болесно. Нажалост, оно што се сада догађа представља стварну претњу свима нама и целој људској цивилизацији“, наводи се у апелу грађанима Русије објављеном на друштвеној мрежи „Вконтакте“.

Медведев је истакао да је ситуација са епидемијом КОВИД-19 изузетно озбиљна и подсетио да је председник Русије Владимир Путин позвао грађане „на максималну одговорност“ за себе, своју породицу и пријатеље. Медведев је нагласио да је данас „посебно важно не подлећи паници“, јер земља предузима све потребне мере за борбу против вируса.

Неповољни сценарио епидемије вируса корона захтеваће оштрије мере, а да би се то избегло, морају се слушати препоруке председника, показати самодисциплина и избегавати непотребне ризике за себе и своје најближе, навео је он.

Заменик председника Савета безбедности захвалио је руским лекарима достојанствено пролазе кроз најтежа искупења без престанка помажући пацијентима.

Подсетио је да „ово није прва епидемија у историји човечанства и сви знамо да су заједнички људи успевали да победе више од једне болести“.

Медведев је напоменуо да су економска питања у условима пандемије вируса корона важна, али споредна и да је главна ствар сада здравље грађана.

Власти чине све како би здравствени систем функционисао што ефикасније, додао је он.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 723 хиљаде случајева заразе, а умрло је 34 хиљаде људи.

Укупан број оболелих од КОВИД-19 у Русији достигао је 1.534 (од тога 1.014 у Москви), 64 је оздравило, а осам људи је умрло.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала