Руски лекар открио због чега је корона посебно опасна

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Вирус короне под микроскопом
Вирус короне под микроскопом - Sputnik Србија
Пратите нас
Лекар и директор фармацеутске компаније „НоваМедика" Захар Лејкин изјавио је да вирус корона поседује јединствено својство — наиме, РНК вируси, у које спада и Ковид-19, веома брзо мутирају.
„Не постоји ниједан циклус репликације вируса, који репродукује исти вирус. Сваки циклус је нова мутација", изјавио је Лејкин.

Према његовим речима, вирусне честице се не понављају приликом генерације у ћелији. Када су кинески лекари предали неколико десетина сојева вируса, које су издвојили током епидемије у земљи, у њима је већ било 149 мутација.

Лекар објашњава да међу дивљим животињама циркулише неколико стотина сојева вируса корона, и око 40 међу људском популацијом.

„Када је реч о сезонским заразама, 15 одсто узрочника чине вируси корона", истиче лекар и додаје да група вируса проузрокује тешку упалу плућа.

„Вирус корона има способност да размењује свој генетски материјал између честица. То је такозвана рекомбинација. Не само да размењује сојеве код људи, него и код дивљих животиња, што се и десило у Кини", појаснио је Лејкин.

Читајте на сајту Спутњика најновије информације о пандемији вируса корона у свету и код нас.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала