Сарајево зауставља и мере Републике Српске које спасавају животе

© Sputnik / Александар МилачићЗастава БиХ испред цркве Покрова Пресвете Богородице
Застава БиХ испред цркве Покрова Пресвете Богородице  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Политички лидери Сарајева најављују вето на одлуку Народне Скупштине Републике Српске да уведе ванредно стање на територији свог ентитета због заустављања ширења коронавируса. Због политичких циљева Бошњаци заустављају безбедносне мере које спашавају животе и које подржава и међународна заједница.

Бакир Изетбеговић се позвао на заштиту националних интереса чиме је фактички онемогућио РС да одмах стави на снагу одлуку о ванредном стању коју је донела. Разлог због кога је клуб бошњачких посланика “Заједно за БиХ” у парламенту БиХ  решио да се позове на ову меру, је неприхватање њиховог предлога да се Влада РС децидно обавеже да неће користити ванредно стање за ограничавање слободе кретања преко међуентитетске линије.

Вето Сарајева зауставља мере Републике Српске

Предраг Ћеранић, стручњак за безбедност каже за Спутњик да иако је то Дејтоном предвиђено, тачна међуетничка линија између ентитета ни данас није маркирана. У то име, он сматра да је ово само изговор Изетбеговића који свима наносни штету.

На питање, може ли Република Српска да уведе ванредно стање без обзира на бошњачки вето, наш саговорник одговара:

„Не може, јер то онда није правно легитимно. По правној процедури, у случају када једна страна посегне за мером заштите виталног националног интереса онда посредује Уставни суд Републике Српске. Он је меродаван, односно, то је задња инстанца која ће одлучити о мери ванредног стања у РС. Ако Уставни суд то одбаци и докаже да није било аргументовано потезање мера заштите виталног интереса, онда РС може да уведе ванредно стање. То је све сада на чекању, то јест, чека се да се процедура оконча,“ објашњава Ћеранић.

Изетбеговић је имао и примедбе да се полиција РС и медицинска „патрола“ налазе на такозваним међуетничким пунктовима како би могли да контролишу проток људи који пролазе корз српски ентитет. То је, по Ћернаићивим речима, само показатељ да и у оваквој ситуацији бошњачка страна жели да се бави политиканством.

Инцко подржао РС

„Овде је реч о антагонизму и политичкој противречности које у БиХ не престају чак ни у оваквим ситуацијама, дакле у време глобалане опасности која је захватила оба ентитета у БиХ. И у Федерацији БиХ у појединим кантонима разматра се потреба за увођењем резервног састава полиције, пре свега због мигрантске кризе и растуће пандемије. Не бих се изненадио када би за месец или два и у Федерацији БиХ одлучили да заоштре мере које се сада спутавају Републици Српској,“ додаје наш саговорник.

По његовом мишљењу,  Бошњаци немају ниједан аргумент за потезање мера заштите виталног националног интереса, већ и овакву ситуацију користе да прикупе неки политички поен.

Подсећања ради, Народна скупштина Републике Српске (РС) већином гласова донела је одлуку о проглашењу ванредног стања у том ентитету БиХ због пандемије коронавируса. Чак је и високи представник у БиХ Валентин Инцко поздравио ту одлуку и опредељеност председника Републике Српске Жељке Цвијановић да ванредна овлашћења користи у интересу јавног здравља. Инцко је такође истако да заустављање ширења вируса корона и спашавање живота грађана морају бити приоритети за све власти у БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала