Слепи мишеви можда нису једини криви за пандемију вируса корона

CC0 / Pixabay / Слепи мишеви
Слепи мишеви - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески научници дошли су до резултата који говоре да можда нису само слепи мишеви „криви“ за пандемију вируса корона, како се сада сумња. Вирус сличан новом вирусу корона нађен је и код панголина, што сугерише да су ове угрожене животиње носиоци новог, али и других вируса корона.

Панголини код којих је овај вирус откривен, заплењени су од кријумчара средином 2017. и почетком 2018. године. Интернационални тим истраживача са четири кинеска универзитета и универзитета у Сиднеју, саопштио је да истраживање није утврдило да ли су панголини посредници при преласку са слепих мишева на људе, те да је за то потребно још истраживања, наводи Чајна дејли.

Панголини, угрожена природна врста, најчешћи су предмет нелегалне трговине међу заштићеним животињама, па научници заговарају што строжу контролу његовог лова.

У последњем истраживању, научници су проучавали смрзнуте узорке ткива ових панголина и у пет од 18 узорака нашли вирус корона.

Приликом другог испитивања узорака, код сва три је нађен вирус корона.

Како су утврдили, вирус корона нађен код панголина дели између 85,5 и 92,4 одсто генетске секвенце са новим вирусом корона који код људи изазива болест Ковид-19.

То говори да би „трговина овим животињама требало да буде строго забрањена, јер долазак у додир са њима захтева велики опрез“, наводе научници.

Лекари Одељења за интензивну негу у универзитетској болници у кинеском граду Вухан - Sputnik Србија
Болести које су људи добили од животиња

„Даља истраживања панголина у природном станишту у југоисточној Азији су неопходна како би се утврдила опасност од вируса корона и других трансмисија са животиње на људе“, наводе истраживачи.

И друга научна студија из Кине, која је рађена у Јунан универзитету, потврђује да су панголини можда домаћини вируса корона, а не само посредници преноса са слепих мишева, који су природни носиоци те врсте вируса.

Како су навели научници са тог универзитета, да би се потврдило да је нека животиња посредник у преношењу, вирус у њој треба да има 99 одсто идентичну генетску секвенцу као код људи. Међутим, код панголина то није случај, па је могуће да су и они, уз слепе мишеве, домаћини вируса корона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала