Совјетски Савез за већину Руса и даље симбол „златних времена“

© Sputnik / Sergey Kuznecov / Уђи у базу фотографијаЗастава Совјетског Савеза
Застава Совјетског Савеза - Sputnik Србија
Пратите нас
Око седамдесет пет процената Руса сматра да је време Совјетског Савеза било најбоље, многи ће рећи и „златно“, време у историји земље, док се само осамнаест одсто испитаника не слаже са овим мишљењем.

То је показало испитивање центра за истраживање јавног мњења „Левада“ у пројекту „Структура и сећање на Совјетски савез у руском јавном мњењу“, преносе руски медији.

Руски експерти истичу да међу грађанима постоји носталгија, јер је у Совјетском Савезу, без обзира на све недостатке државног уређења, било више хуманости и правде, што се не може рећи за савремени свет. 

Совјетски Савез време једнакости, стабилности и наде

Историчар Виктор Миркискин истиче да је након распада Совјетског савеза нестала средња класа, те да је у складу са тенденцијама у читавом свету и у Русији разлика између богатих и сиромашних постала већа.

„Велики део популације у Русији је данас носталгичан за Совјетским савезом. Овде је реч пре свега о менталитету совјетског човека. Без обзира на све недостатке, у Совјетском савезу су сви слојеви становништва били материјално обезбеђени од стране државе. У Совјетском савезу није било велике разлике између богатих и сиромашних, већ је постојала једнакост. Некоме се то не свиђа, али то је чињеница. У Својетском савезу је сваки грађанин био заштићен од стране државе“, рекао је експерт.

Према резултатима истраживања испитаници који су се позитивно односили ка овом делу руске историје, јер су „совјетски период“ првенствено повезивали са стабилношћу, вером у сутра и добрим животом. Они који су имали негативан став, углавном су овај период повезивали са дефицитом робе, редовима у продавницама, гвозденом завесом, стагнацијом и репресијом.

Ипак Миркискин истиче да без обзира на све недостатке, Совјетски Савез је на менталном плану за грађане био и остао симбол бриге државе за своје становништво.

© REUTERSРуски експерти истичу да међу грађанима постоји носталгија, јер је у Совјетском Савезу, без обзира на све недостатке државног уређења, било више хуманости и правде, што се не може рећи за савремени свет. 
Совјетски Савез за већину Руса и даље симбол „златних времена“ - Sputnik Србија
Руски експерти истичу да међу грађанима постоји носталгија, јер је у Совјетском Савезу, без обзира на све недостатке државног уређења, било више хуманости и правде, што се не може рећи за савремени свет. 

Резултати испитивања показују да око  52 процената Руса жали што су изгубили осећај да припадају великој држави, 49 одсто жали због уништења јединственог економског система, а 37 одсто наводи као разлог, појаву међусобног неповерења и горчине.

Русија има свој пут

Ипак само 28 процената испитани би желело да се Русија врати на пут којим се кретао Совјетски Савез, док се 58 одсто залаже за то да Русија треба да крене „сопственим путем“, док је за европски пут само 10 одсто становништва.

„Када је реч о развоју Русије у сложеној геополитичкој ситуацији, ја сам апсолутно убеђен да без обзира што је Русија дужна да са свима спроводи пријатељску политику и многовекторску политику на међународној арени, она има свој развојни пут који не противувречи нормама међународног права и идентитету руског народа. Сваки народ има право да се развија онако како жели. Ми имамо изузетно богату историју и искуство из прошлог времена, који нам омогућавају да извучемо правилне поуке и изаберемо пут развоја који ће бити у сагласности са савременим светом“, рекао је експерт.

Карина Пипија истиче да је интерсантно да представници старосних група деле мишљење да су грађани СССР-а живели у економском и социјалном благостању. Према њеиним речима, носталгија је свакако заступљенија међу старијим грађанима, али се и омладина слаже са мишљењем да је распад Совјетско савеза било могуће избећи. https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201910281121087439-gorbacov-sssr-se-mogao-sacuvati/

Ипак људи схватају да враћање на пређашњу ситуацију није могуће и зато на питање којим путем треба да иде Русија, одговарају да она теба да нађе свој пут, што одражава потребу са солидарношћу и идејом која би обједнила све

Ова носталгија за совјетским периодом, према мишљењу експерата указује на то да живот није лак и да постоје проблеми. А у таквим ситуацијама се људи обично сећају „златних времена“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала