У Русији направљена три препарата против вируса корона

© Depositphotos.com / SeventyFourЛабораторијска испитивања
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији су уз учешће стручњака из Руске академије наука и уметности (РАН) направљена три препарата која се потенцијално могу применити за лечење инфекције проузроковане вирусом корона, изјавио је потпредседник, шеф одељења медицинско-биолошких наука РАН академик Владимир Чехоњин.

Научник је подсетио да је пре неколико година на Институту за органску синтезу ­„Постовски“ при уралском огранку РАН био направљен антивирусни препарат триазавирин, који је сада заинтересовао кинеске стручњаке у погледу могућности примене у лечењу Ковид-19.

„Тренутно је спремна посебна, инхалациона форма овог препарата, која се може користити искључиво за лечење респираторне вирусне инфекције. Сигуран сам да ће бити погоднија за лечење од вируса корона. Лек је већ спреман за тестирања у специјализованим установама“, истакао је Чехоњин.

Осим тога, по речима Чехоњина, Институт за органску синтезу је, заједно са московским Институтом за органску хемију „Зелински“, направио прилично ефикасну и компатибилну са захтевима руске фармацеутске индустрије, шему синтезе антивирусног препата фавипиравир, који је био претходно направљен у Јапану за лечење инфекција изазваних такозваним РНК-вирусима у које спада и садашњи Ковид-19.

Како тврди потпредседник РАН, овај препарат је такође спреман за испитивања.

© Depositphotos.com / Alexraths Научници у лабораторији
У Русији направљена три препарата против вируса корона - Sputnik Србија
Научници у лабораторији

Други препарат, фортепрен, раније је направљен у Националном епидемиолошком и микробиолошком центру „Хамалеји“ заједно са Институтом за органску хемију на бази лека фоспренил, који се користи за лечење инфекција изазваних вирусом корона код животиња.

„Што се тиче лека фортепрена, прошао је све фазе клиничких испитивања, односно, био је тестиран и на људима. Овај препарат је тренутно у фази регистрације, а након тога могу почети тестирања његове ефикасности у борби против Ковид-19“, истакао је потпредседник РАН.

Подсетимо, раније је Федерална агенција за биомедицину представила препарат за лечење Ковид-19 на бази антималаријског лека мефлохина.

Према речима Чехоњина, у Русији се уз учешће стручњака са Академије наука развијају и три вакцине против инфекције Ковид-19.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона Ковид-19. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала