Улога зелене струје у енергетској безбедности

Пратите нас
Ванредно стање у земљи, проглашено званично по први пут у Србији због епидемије корона вируса, актуелизује и питање енергетске безбедности: хоћемо ли имати довољно струје, нафте и гаса.

Електричне енергије, којом Србија из домаћих извора задовољава све потребе потрошача — за разилику од периода током 90-их година прошлог века, када смо због ембарга били суочени са рестрикцијама у снабдевању струјом, има довољно.

Ових дана, међутим, огласили су се произвођачи струје из биогаса, који су се побунили због тога што је Електропривреда Србије најавила да ће им уместо износа дефинисаних фид-ин тарифама за откуп зелене електричне енергије из овог сектора исплаћивати умањене цене. Ова ситуација намеће питање улоге обновљивих извора енергије у остваривању енергетске безбедности земље – поготово у ванредним околностима.

О актуелној електроенергетској ситуацији и улози зелене струје у енергетској безбедности земље у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са мр Жељком Марковићем, стручњаком за електроенергетику, који је лидер за енергетику и индустрију у консултантској кући „Дилојт Србија“.

Енергија Спутњика Жељко Марковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала