Важно откриће: Вирус корона мутира спорије од грипа

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Уђи у базу фотографијаУ лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса "свињског" и "птичјег" грипа.
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија
Пратите нас
Трачак наде у свеопштој кризи изазваној корона вирусом могло би да буде откриће научника који су пратили ширење пандемије. Наиме, САРС-ЦоВ-2 мутира спорије од других респираторних вируса, попут грипа.

Овај закључак стручњака има две импликације и обе су позитивне. То значи да је вирус стабилан у свом тренутном облику и вероватно неће постајати опаснији како се шири. Друго, вакцина против короне ће вероватно бити ефикасна на дужи временски период.

Таква вакцина би пружала вишегодишњу заштиту, попут оне против малих богиња, за разлику од вакцине против гипа која штити једну сезону.

Питер Тилејн, молекуларни генетичар са универзитета Џонс Хопкинс, рекао је за "Вашингтон пост" да је анализа хиљаду узорака корона вируса показала само 4-10 генетских разлика између сојева који су заразили Американце и оних који су заразили Кинезе почетком године.

"У овом тренутку, стопа мутације сугерише да би се вакцина против корона вируса примала једном, за разлику од вакцине против гипа која се прима сваке године",објаснио је.

Стабилнији од грипа

Сви вируси временом мутирају. Како се умножавају, грешке се дешавају у њиховим генетском коду, а затим се шире кроз популацију вируса, преноси Блиц.

​Такве мутације раздвајају вирус на различите сојеве, али често не утичу на то колико је заразан и колико се лако шири. Међутим, мутације помажу научницима да прате како се вирус креће кроз људску популацију - оне су попут генетских мрвица хлеба које остављају траг.

Чини се да нови корона вирус не мутира много. Суптилне промене у геному се јесу догодиле, али се вирус појавио у истом облику где год да се раширио по свету сваки сој је готово идентичан.

Ендрју Рамбут, молекуларни еволутивни биолог са универзитета у Единбургу, рекао је да САРС-КоВ-2 акумулира у просеку једну до две мутације месечно.

"То је око два до четири пута спорије од грипа", додао је.

Грип има "трик у рукаву"

Насупрот томе, вирус грипа мутира једном у 10 дана преко свог генома. Већина тих мутација су безначајне, али се повремено десе и оне које утичу на способност људског имунитета да се одбрани од грипа.

© Sputnik / Александр Кондратюк / Уђи у базу фотографијаЗашто вакцине против грипа нису ефикасне...
Важно откриће: Вирус корона мутира спорије од грипа - Sputnik Србија
Зашто вакцине против грипа нису ефикасне...

То је разлог због кога се нове вакцине против грипа праве сваке године, ако и зашто оне нису потпуно ефикасне.

Али, ако је веровати досадашњим сазнањима то у случају корона вируса, неће бири неопходно јер он неће мутирати сваке године.

Грип има један трик у рукаву који корона вируси немају - геном вируса грипа је подељен на неколико сегмената, од којих сваки носи генетски код. Када су два вируса грипа у истој ћелији, они могу да размене неке сегменте, потенцијално стварајући нову комбинацију на лицу места. Тако је настао Х1Н1, познатији као свињски грип.

За сада предвиђања кажу да ће корона вирусу бити потребно неколико година да мутира толико да захтева нову вакцину, пише "Бизнис Инсајдер".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала