„Ракета победе“ ће бити лансирана уочи 9. маја

© Sputnik / Марина Лысцева ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете-носача "Сојуз 2.1а" са космодрома Восточни
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома Восточни - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска свемирска агенција „Роскосмос“ планира да ракету-носач „Сојуз-2.1а“ (која ће добити назив „Ракета Победе“) украси георгијевском лентом, орденима Другог светског рата и логотипом 75. годишњнице Победе. Ракета ће 25. априла послати на Међународну свемирску станицу теретни брод „Прогрес МС-14“, саопштила је прес-служба те државне корпорације.

Лансирање посвећено 75. годишњници Победе совјетског народа у Другом светском рату, планирано је да се обави са космодрома Бајконур, а лет ће се одвијати брзој трочасовној шеми. Истог дана ће се обавити спајање са „Звездиним“ модулом руског сегмента станице.

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВолонтер дели Георгијевске ленте у Москви
„Ракета победе“ ће бити лансирана уочи 9. маја - Sputnik Србија
Волонтер дели Георгијевске ленте у Москви

Теретни брод „Прогресс МС-14“ којег ће ракета извести у орбиту, поред главне робе, испоручиће на МСС меморијску картицу са именима учесника Другог светског рата. Прикупљање имена у оквиру акције „Бесмртни пук на Међународној свемирској станици“ тренутно се обавља на налогу „Роскосмоса“ на друштвеној мрежи ВКонтакте.

Овога пута теретњак ће донети више од 2,5 тоне робе за различиту намену. Ради се о 650 килограма горива у резервоарима система за досипање горива и 46 килограма компресованих гасова, 1,35 тона остале робе, укључујући контејнере са намирницама, лековима, уређајима за експерименте и водом у резервоарима система „Родник“.

Рус Олег Скрипочка и Американци Ендрју Морган и Џесика Мејр тренутно лете ка МСС. Планирано је да им се 9. априла придруже Руси Анатолиј Иванишин и Иван Вагнер и Американац Кристофер Кесиди, а 17. априла Скрипочка, Морган и Мејр ће се вратити на Земљу.

Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да Москва разматра отказивање војне параде, али још увек није донела никакву одлуку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала