Маске, антисептици, рукавице: Колико су ова средства заиста корисна у борби против вируса?

CC0 / Unsplash / Медицинскa маска и натпис „Без панике“
Медицинскa маска и натпис „Без панике“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски лекар, оториноларинголог Владимир Зајцев је објаснио колико су у борби против вируса корона ефикасне медицинске маске, рукавице и антисептици, а такође је објаснио правилну употребу сваког од та три заштитна средства, која се масовно купују у време пандемије.

Према речима лекара, не треба занемарити ниједно од ова три средства заштите, јер је једно сигурно – не може бити штете ни од медицинских маски, ни од антисептика, ни од рукавица.

Како је рекао, маске су најефикасније средство за заштиту од заразе. Када је реч о правилној употреби, маска ефикасно штити од заразе два часа, након чега би је требало заменити новом. Он подсећа да постоје и маске за вишекратну употребу, али, како каже, те маске не би требало да буду свилене, него памучне, јер се могу прати на максималној температури, а затим поново користити.

Када је реч о антисептицима, лекар саветује да се бирају они који су направљени на бази алкохола у облику гела или спреја за руке.

„Вирус корона се може пренети контактом, тако што ћемо рукама почешати нос, очи. Вирус може доспети у организам женских особа приликом наношења шминке. Због тога би требало користити антисептике на алкохолној основи“, истиче Зајцев.

Када је рећ о трећем најтраженијем средству заштите – гуменим рукавицама за једнократну употребу, треба имати у виду да се један пар може користит један дан, не више. Лекар истиче да се као заштита могу користити и рукавице за чишћење стана, које након ношења не треба бацати, јер се могу очистити антисептиком.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала