После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту

© AP Photo / Charlie Riedel, FileПумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику
Пумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику - Sputnik Србија
Пратите нас
Цене нафте данас корективно расту у границама од пет одсто након јучерашњег пада на минимум из 2002. године, показују подаци са берзи.

Према подацима од 7.45 по московском времену (6.45 по средњоевропском времену), цена мајских фјучерса северноморске нафте типа „Брент“ порасла је за 1,67 одсто, односно, на 23 долара по барелу, док су јунски фјучерси ове нафте порасли за 1,67 одсто, односно, на 26,85 долара по барелу.

Истовремено, вредност мајских фјучерса нафте типа „ВТИ“ порасла је за 5,13 одсто, односно на 21,12 долара по барелу.

Према јучерашњим подацима, цена нафте типа „ВТИ“ је први пут од 2002. године износила мање од 20 долара по барелу, односно, пала је и на 19,92 долара по барелу, док се цена нафте „Брент“ спустила на мање од 22 долара по барелу, такође први пут од марта 2002. године. 

CC0 / пиксабеј / Нафтно поље
После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту - Sputnik Србија
Нафтно поље

Берзански посредници скренули су пажњу на јучерашњи телефонски разговор америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина, током ког су се лидери договорили о руско-америчким консултацијама поводом ситуације на нафтном тржишту, а које ће се одвијати преко министара енергетике двеју земаља.

Мексичка нафта и даље у паду

С друге стране, цена извоза мексичке нафте пала је првог дана на берзи за још 20 одсто, износивши на крају дана 10,37 долара, саопштено је из нафтне корпорације Ремекс“.

Како се наводи, пад вредности нафте на ниво с краја 1990-их година, када се ценовни рат Саудијске Арабије и Венецуеле одразио на потражњу за нафтом због азијске кризе, наставља се услед агресивне ценовне политике Ријада у борби за удео на тржишту. На тржиште су још утицале и вести из Норвешке, која ће у пуном обиму експлоатасисати нафту из налазишта „Јохан Свердруп“ у Северном мору.

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаНафтне платворме на мору
После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту - Sputnik Србија
Нафтне платворме на мору

Према проценама аналитичара, због пандемије вируса корона, уследиће пад светске потражње за нафтом за 15-20 милиона барела дневно, што ће захтевати значајно смањење производње у свим земљама-извозницама нафте.

Пад цена нафте

Подсетимо, почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

У светлу распада споразума ОПЕК плус, као и успоравања потражње на тржишту услед избијања вируса корона, цене нафте су се готово преполовиле од почетка марта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала