Први српски респиратор стиже за четири недеље

© INSTAGRAMBUDUSNOSTSRBIJEAVРеспиратори
Респиратори - Sputnik Србија
Пратите нас
Први српски респиратор ћемо дефинитивно направити у рекордном року, а циљ је да се заврши у наредне четири недеље, каже Владимир Војводић из Фонда за иновациону делатност.

„То је стратешки важан уређај – да у Србији имамо експертизу прављења једног таквог уређаја, који ће бити од користи не само у овој пандемији него и у сличном сценарију, наводи Војводић.

Први српски респиратор развијаће предузеће „SmartResearch” из Института „Михајло Пупин”. Како тврде у тој компанији, они би могли производити између десет и 100 респиратора дневно, преноси Дневник.

Фонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване вирусом корона.

У кратком периоду биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске с измењивим ХЕПА филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију, која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја.

По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак, 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив. Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта.

И поред кратког периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа.

Прочитајте још: 

Мења се генетски: Осам врста новог коронавируса кружи планетом 

Упозорење Министарства здравља: Русија се приближава врхунцу епидемије

Зашто руска вакцина смета другим државама

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала