Свет дрхти од короне, а Шведска – игра кошарку

© SputnikКошаркашка лопта
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија
Пратите нас
Док цео свет дрхти од корона вируса, Швеђани играју кошарку – напољу. Иако је у тој земљи до сада заражено 4.435 особа, од којих је 180 преминуло, нису уведене никакве стриктне мере, па је живот у Шведској наставио да се одвија скоро уобичајено.

По речима Драгана Лабана, председника Српског културног удружења „Свети Ђорђе“ из Седертеља код Стокхолма, заштитне мере против епидемије корона вируса у Шведској су, заправо, препоруке надлежних, јер би било каква стриктна забрана могла да се посматра као ускраћивање демократије.

© Flickr / Guillaume SpeurtУ Шведској би стриктна забрана могла да се тумачи као ускраћивање демократије
Свет дрхти од короне, а Шведска – игра кошарку - Sputnik Србија
У Шведској би стриктна забрана могла да се тумачи као ускраћивање демократије

Европу тресе корона, а Шведска игра кошарку

У суштини, постоје само две препоруке, које грађани генерално поштују. То су – забрана окупљања више од 50 особа и држање раздаљине од најмање два метра од друге особе.

Казни за непоштовање препорука, за сада, нема, тако да Швеђани и даље иду на посао, излазе напоље, шетају љубимце и баве се спортом.

„Кошаркашки клуб из нашег места има тренинге напољу. Ту има додира и блиског контакта између играча. Међутим, они то играју. Тренирају без проблема“, објашњава за Спутњик Лабан.

Испред већих маркета и апотека не чека се у реду, али се унутар њих поштује препоручена раздаљина између људи. Маске и рукавице се, углавном, не носе. Ни војска ни полиција нису ангажоване више од уобичајеног.

Ипак, Лабан тврди да су Швеђани иначе предострожан народ и да су грађани сами почели да се изолују још крајем фебруара. Неки су, као и у другим земљама, правили залихе разних намирница. Они који могу – раде од куће, а пензионери ретко излазе. Посете кафићима и ресторанима значајно су се опале, јер људи не желе да се окупљају.

„Синоћ сам са два пријатеља био у ресторану у центру Стокхолма. Од 60 столова, било је попуњено четири до пет столова“, сведочи Лабан.

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Основне школе раде, али нису обавезне
Свет дрхти од короне, а Шведска – игра кошарку - Sputnik Србија
Основне школе раде, али нису обавезне

Раде само основне школе

Факултети и средње школе су затворене. Основне школе још раде, али нису обавезне, што значи да родитељи доносе одлуку о томе да ли ће њихово дете похађати наставу из клупе или од куће, преко интернета.

„Оба моја сина и даље иду у школу. То је моја одлука, моја су деца и нико не може да ми ускрати ту слободу и одлучи о томе уместо мене. Ако заиста наступи велика зараза и људи масовно почну да умиру, верујем да ће тада влада донети одлуку да затвори школе. Докле год влада то не учини, ја ћу своју децу да шаљем на наставу“, категоричан је саговорник Спутњика.

Лабан каже и да су водећи шведски стручњаци подигли глас када је Министарство просвете затворило факултете и средње школе и оценили то као лош потез, јер млади сада имају више слободног времена за дружење.

Шта кажу надлежни

Према Лабановим речима, Швеђанима се прошле недеље обратио премијер Стефан Левен, који је поручио да ће у наредном периоду бити тешко, да ће број заражених и преминулих порасти, али да је то незаобилазна чињеница која мора да се прихвати.

„Председник њихове здравствене институције, који није политичар већ научник, јуче је смањио мере у болницама тако да лекари и медицинско особље не смеју да имају превише заштитне опреме – довољно је да се заштите маском. Неки су у те сврхе користили гас маске, визире, одела, рукавице до лактова итд. Међутим, то је отежавало њихов посао“, каже Лабан.

CC0 / Unsplash / Шведски стручњаци су констатовали да је маска довољна заштита лекарима у болницама
Свет дрхти од короне, а Шведска – игра кошарку - Sputnik Србија
Шведски стручњаци су констатовали да је маска довољна заштита лекарима у болницама

Саговорник Спутњика напомиње да у Шведској, која има 10.000.000 становника, од сезонског грипа премине 2.500 људи и наглашава да тај број, у тренутној ситуацији, још није достигнут.

Привреда и отпуштање

Лабан тврди да је у Шведској у току марта отпуштено између 9.000 и 15.000 људи из угоститељске бранше. „Сканијина“ фабрика, у којој је запослено око 8.000 особа, морала је да се затвори, јер увоз делова за конструисање камиона није могућ.

Међутим, није непознато колико је шведска економија јака. Докле год не буду радили, „Сканијини“ радници биће на колективном одмору и добијаће за 7.5 одсто мању плату, коју ће та фирма и држава исплаћивати по пола.

Они који су добили отказе пријавили су се у бироу за незапослене, чиме су стекли право да им 78 одсто плате за коју су радили буде исплаћивано у наредних годину дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала