СЗО: Ношење маски за лице може нанети више штете него користи

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаШетање у доба епидемије вируса корона
Шетање у доба епидемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Светске здравствене организације (СЗО) наводе да увек препоручују људима да не носе маске за лице, осим ако нису заражени вирусом корона или негују некога ко је болестан. 

Директор СЗО за ванредне ситуације Мајкл Рyан каже да ношење маски за лице, у случају њиховог неправилног коришћења, може нанети више штете него користи у борби против ширења новог вируса корона.

Рyан је поновио да СЗО верује да их требају носити једино људи који су болесни како не би ширили вирус и здравствени радници којима су маске неопходне.

„Нема конкретног доказа који би указивао да масовно ношење маски доноси било какву корист, заправо, постоје извјесни докази који показују супротно“, рекао је Рyан.

„Ту је још и глобални проблем недостатка маски и других медицинских потрепштина. Људи који су највише изложени ризику су здравствени радници. Помисао на то да немају маске је ужасна“, рекао је.

Епидемиологиња Мариа Ван Керкхове такође је рекла како је важно „дати предност кориштењу маски онима којима је то најпотребније“, што би били здравствени радници на првом месту.

„У заједници не препоручујемо ношење маски, осим ако сами нисте болесни, као меру за спречавање ширења вируса“, рекла је и додала:

„Маске препоручујемо људима који су болесни, као и онима који се код куће брину за болесне”

Прочитајте још:

Даске на обручу: Да ли је ово једини начин да се заустави кошарка на отвореном у Србији /фото/

Пандемија уживо: У Србији у самоизлоацији 80.000 људи, меру прекршило 290

Млади кашљу старима у лице: Опасан „корона изазов“ на друштвеним мрежама

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала