Апел капетана америчког носача авиона: Морнари не морају да умру због короне

© REUTERS / US Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Scott Fenaroli/HandoutАмерички разарач "Теодор Рузвелт"
Амерички разарач Теодор Рузвелт - Sputnik Србија
Пратите нас
На апел Брета Крозјеа, капетана америчког носача авиона „Теодор Рузвелт“ на ком је забележена појава вируса корона, да се с брода повуче велики део морнара, команда америчке ратне морнарице одговорила је да не може да жури с решавањем тог питања, док је амерички министар одбране претпоставио да још није време за евакуацију, преноси „Блумберг“.

Према писању агенције позивајући се на „сталну и ескалирајућу" опасност на броду, капетан је послао званични допис управи флоте у којем их моли да буду разумни.

„Нисмо у рату. Морнари не морају да умиру без потребе због пандемије", поручио је капетан брода Крозје.

По његовом мишљењу, на броду који се налази у луци Гвам, треба да остане само минимална бродска команда. Све остале је потребно евакуисати с носача авиона, где се морнари налазе у стешњеном простору, да би се потом могли изоловати и тестирати.

Пентагон одлаже евакуацију морнара

Међутим, према наводима „Блумберга“, командант Тихоокеанске флоте Ратне морнарице САД Џон Аквилино изјавио је да је немогуће деловати тако брзо, као што Крозје тражи, истичући да постоје нека ограничења над којима се тренутно ради. Он је још додао да се у сарадњи с гувернером луке Гвам траже хотелске собе у којима би морнари могли да остану, док им се не дозволи повратак на брод.

ДОдаје се и да се тим поводом огласио и амерички председник Доналд Трамп, који је рекао да одлучивање по овом питању препушта Пентагону.

© REUTERS / YURI GRIPASАмерички министар одбране Марк Еспер на конференцији за медије
Апел капетана америчког носача авиона: Морнари не морају да умру због короне - Sputnik Србија
Амерички министар одбране Марк Еспер на конференцији за медије

На питање о могућој евакуацији с „Теодора Рузвелта", шеф Пентагона Марк Еспер изјавио је да за то још није моменат.

Управо сада покушавамо да се уверимо да вирус држимо под контролом, користимо тестове и добијамо поуздану процену о броју заражених међу посадом“, истакао је Министар одбране САД.

Према наводима агенције, Пентагон је саопштио да је тренутно регистровано 16 оболелих.

Упркос опасности по животе морнара —  брод наставља да дежура

Према наводима агенције, након што су случајеви заразе вирусом корона откривени, с „Теодора Рузвелта" евакуисане су три особе, а вршилац дужности министра Ратне морнарице САД Томас Модли је пре недељу дана изјавио да ће брод наставити са својим активностима.

„Ово је пример да бродови могу наставити с дежурством, чак и у случају заразе вирусом корона“, истакао је Модли.

„Блумберг“ још наводи да је инфекција почела да се шири на броду почетком марта, након уласка у једну од вијетнамских лука. Амерички носач авиона, који патролира Тихим океаном и Јужним кинеским морем, зауставио се код обале Гвама на неодређено време, пошто број војника, заражених Ковидом-19, свакодневно расте.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала