Како да „из фотеље“ урадите тест на вирус корона

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаУзорковање за тест на вирус корона у лабораторији у Санкт Петербургу
Узорковање за тест на вирус корона у лабораторији у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од данас је почео са радом тест на вирус корона који се може спровести „из фотеље“, за рачунаром. Систем функционише логовањем на основу података са здравствене књижице: личног броја осигураника и броја здравствене књижице.

Премијерка Србије Ана Брнабић објављујући почетак рада овог тест навела је да је циљ система смањење гужви и чекања, односно да се убрза процес лечења. Како је написала на свом Твитер налогу, ово је борба сваког појединца за цело наше друштво.

На домену https://e-zdravlje.gov.rs/landing/ свако ко има потребу да уради тест, може да се улогује или прављењем налога путем имејл адресе, или једноставним уношењем свог ЛБО-а и броја здравствене књижице.

У опису теста самопроцене пише да је његова сврха да кроз питања која су наведена идентификује особе за које се сумња на инфекцију корона вирусом. Тријажа тестова се ради на основу актуелних алгоритама које је поставила струка, а евентуалном изменом ситуације може доћи до њихове адаптације.

Лекару се носи тест из фотеље на вирус корона

У тесту је назначено да самопроцена ни на који начин не замењује мишљење, преглед, дијагнозу, терапију или било који други вид медицинске услуге коју врши лекар.

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаСуштина теста самопроцене је да идентификује особе за које се сумња на инфекцију коронавирусом
Како да „из фотеље“ урадите тест на вирус корона  - Sputnik Србија
Суштина теста самопроцене је да идентификује особе за које се сумња на инфекцију коронавирусом

Приликом приступања тесту неопходно је унети своје податке, адресу боравишта, општину, број телефона и занимање.

Након тога се чекирају симптоми које особа која попуњава тест тренутно испољава. Међу наведеним симптомима могу се унети вредност повишене температуре, болови међу којима су издвојени бол у мишићима, грудима, стомаку и зглобовима, а могу се означити и други симптоми попут отежаног дисања, опште слабости, кашља, мучнине, главобоље, губитка чула укуса и слично. Остављено је и место где корисник сам може да унесе симптоме који нису понуђени у тесту.

На следећем кораку се обележавају хронична стања уколико их пацијент има. И овде је остављена могућност додавања болести која се не налази на списку.

У оквиру теста самопроцене неопходно је одговорити на питање да ли је особа која приступа тесту боравила у иностранству 14 дана пре појаве симптома и ако јесте, нужно је навести дестинацију.

Даље се уносе подаци о контактима, односно о томе да ли је особа у претходних 14 дана од појаве симптома посетила било коју установу у којој се лече пацијенти са потврђеном и вероватном дијагнозом вируса корона.

Уколико је особа која попуњава тест имала близак контакт са сумњивим, вероватним или потврђеним случајем вируса корона, неопходно је да унесе податке о тој особи: име и презиме, адресу и контакт телефон. Такође је неопходно навести место где је остварен контакт.

Налази добијени овим тестовима аутоматски се шаљу на радне листе лекарима у КОВИД-19 амбулантама формираним при Домовима здравља које раде 24 часа. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала