„Одлука скандалозна“: Хрватска не одустаје да одлаже отпад из „Кршког“ уз границу са Српском

CC0 / Pixabay / Нуклеарни отпад
Нуклеарни отпад - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац затражио је да надлежне институције провере тачност последњих информација у вези са изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Министар Кошарац каже да је синоћ из медија информисан о томе да је Министарство за заштиту животне средине и енергетике Хрватске дало локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне елекртане „Кршко“, преноси Танјуг.

„Јутрос сам упутио допис Министарству спољних послова БиХ у којем сам затражио да се путем дипломатске мреже захтева званични став органа Хрватске у вези са овим медијским наводима. Како бих добио додатне информације, за сутра сам заказао састанак са амбасадором Хрватске у БиХ, што ћу тражити и од амбасадора БиХ у Хрватској“, рекао је министар Кошарац, пренео је сарајевски портал Клиx.

Он је током дана одржао и хитан телефонски разговор са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером, током којег је поновио да је намера Хрватске да гради одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на граници са БиХ потпуно неприхватљива, што је усаглашен став свих нивоа власти у БиХ.

„Уколико се испоставе тачним наводи да је ресорно министарство Хрватске дало зелено светло за изградњу спорног одлагалишта, мој став је да је то потпуно скандалозна и изузетно проблематична одлука, јер угрожава 250.000 људи који живе у општинама у сливу реке Уне”, казао је министар.

А посебно је забринут због чињенице да поменуте информације долазе у тренутку када је БиХ суочена са епидемијом вируса коорна, када се свим снагама боре да заштите здравље сваког човека и што је могуће више ублаже негативни ефекти по привреду земље.

Поновио је да је опредељен за даљи развој билатералних односа са Хрватском и добросуседске односе.

„Сматрам да је сасвим непотребно појачавати негативни набој у односима БиХ и Хрватске и верујем да је питање изградње спорног одлагалишта потребно решити дипломатским путем”, навео је министар Кошарац.

Најавио је да ће се, након што добије званичан став надлежних органа Хрватске, обратити и Делегацији ЕУ у БиХ.

„Од шефа Делегације ЕУ у БиХ данас сам добио уверење да ће се активно укључити и помоћи нам у решавању овог питања“, истакао је министар Кошарац.

Закључио је да БиХ мора искористити све законске могућности да заштити животну средину и здравље својих становника, који би изградњом спорног одлагалишта били угрожени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала