Лекари открили који режим исхране је најбољи за оболеле од вируса корона

CC0 / Pexels / Девојка са маском купује воће у супермаркету
Девојка са маском купује воће у супермаркету - Sputnik Србија
Пратите нас
Заражени Ковидом-19 требало би да се придржавају режима исхране као у случају гастритиса, препорука је стручњака са руске Војно-медицинске академије „Киров“.

Лекари напомињу да је код обољевања вирусом корона, неопходно прописивање дијете бр. 2 по Пезнеровом систему, која је индицирана за болести желуца, нарочито гастритис и колитис.

Овакав режим исхране предвиђа ограничен унос тешко сварљивих влакана, млека, зачињених јела и зачина. Такође се не препоручују чоколада, димљено месо, конзервирана храна, усољена риба, масно месо и производи од брашна.

© Depositphotos.com / Subbotina Anna Дијета
Лекари открили који режим исхране је најбољи за оболеле од вируса корона - Sputnik Србија
Дијета

Храна би требало да се узима у испасираном облику, а дијета подразумева каше, млади крављи сир, кефир, поврће, немасно живинско месо, рибу, бајати хлеб и печене јабуке.

„Током периода реконвалесценције (опоравка) препоручује се дијета бр. 15, која практично не садржи ограничења и упоредива је са уобичајеним начином исхране. Додатно се одређује комплекс витамина, аскорбинска киселина до 600-900 мг дневно, као и витамин П за јачање зидова крвних судова, до 150-300 мг дневно“, препорука је руских лекара.

Совјетски научник Мануил Исакович Певзнер је током 1920-их развио систем исхране који се користио у лечењу низа болести. Овај систем подразумева скалу дијета од 1-15, прилагођених одређеном типу болести.

Подсетимо, према последњим подацима, у свету је укупно регистровано 936.204 оболелих од вируса корона, 194.578 особа је излечено, а 47.249 је умрло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала