„Росатом“ осмислио како да масовно стерилише медицинске маске

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаРаднице у фабрици шију заштитне маске
Раднице у фабрици шију заштитне маске - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци руске атомске индустрије помоћи ће у стерилизацији медицинских маски помоћу радијације, ова процедура већ је одрађема са првом партијом ових производа, саопштила је компанија „Русатом Хелскеа“ (интегратор руске државне корпорације „Росатом“ у области радијационих технологија у медицини и индустрији).

Компанија „Стерион“ која је формирана уз учешће „Росатома“, потписала је уговор о стерилизацији више од 58 милиона медицинских маски са једном од руских компанија која испоручује стерилне маске руским медицинским установама.  

Стерилизација помоћу радијационе технологије осигурава загарантовану безбедност обрађених медицинских производа.

„Компанија ‘Стерион’ већ је обрадила прву партију производа у количини од 92 хиљаде маски. Предузеће је хитно пребачено са двосменског у тросменски (24-часовни) рад, што ће омогућити обраду до 10 милиона маски недељно“, истиче се у саопштењу.  

​Такође се наводи да ће се наредних дана у стерилизацију медицинске опреме укључити и Научно-истраживачки физичко-хемијски институт „Карпов“, у коме се планира стерилизација до три милиона маски недељно. У рад су већ укључена и друга предузећа која се баве стерилизацијом медицинских производа.

Као основна технолошка опрема у компанији „Стерион“ користи се линеарни акцелератор електрона енергије 10MeV и снаге 10kW. Стерилизација се врши дејством снопа убрзаних електрона на производе који се обрађују, постављене на специјалну транспортну траку. У центру се стерилишу завоји, памучна вата, веш за једнократну употребу и други производи.

Раније је генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов изјавио да предузећа руске атомске индустрије, која се баве производњом медицинске опреме, траже начине да се брзо преусмере на производњу опреме и материјала за борбу против епидемије вируса корона.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 937 хиљада случајева заразе, а умрло је вишеод 47 хиљада људи.

Укупан број оболелих од КОВИД-19 у Русији достигао је 3.548, 190 је оздравило, а 30 особа је умрло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала