Шеф кинеског експертског тима за борбу против короне: Дошли смо да вам помогнемо 

© Фото : Спутњику уступио часопис „Одбрана“Доктор Пенг Џићанг, шеф кинеског експертског тима
Доктор Пенг Џићанг, шеф кинеског експертског тима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Др Пенг Џићанг je шеф кинеског експертског тима који већ неко време помаже српским лекарима у борби против вируса корона. Интервју са доктором Џићангом о природи ковида 19, раду на вакцини, о искуствима Кине преносимо из новог броја часописа „Одбрана“.
Људи дезинфикују руке на улазу у продавницу у кинеском граду Вухан - Sputnik Србија
Кинези имају нов начин за борбу против вируса /видео/

По доласку у Србију упознати сте са епидемиолошком ситуацијом у нашој земљи. Шта мислите о мерама које је Влада Републике Србије предузела до сада у борби против ковида 19 и који би, према Вашем мишљењу, требало да буду следећи потези? Очигледно да самоизолацију заражених не сматрате довољном методом... 

— У Србији смо већ четврти дан. Обишли смо неколико институција. Било смо у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, били смо на ВМА, обишли смо још неке болнице. Наравно, нисмо још довољно добро упознати са комплетном ситуацијом, али смо видели, судећи према извештајима које смо раније имали, да број званично заражених корона вирусом није у потпуности једнак оном који је у реалности. Јер рецимо, приметили смо да се овде тестирају пацијенти који имају јасно изражене симптоме, а они који имају лакше симптоме нису обухваћени тестирањем. То се исто односи и на директне контакте које су имале особе које су заражене и људе који долазе из иностранства. Стога сматрамо да је број стварно оболелих од корона вируса већи од броја позитивно потврђених. 

© Фото : Спутњику уступио часопис „Одбрана“Доктор Пенг Џићанг, шеф кинеског експертског тима
Шеф кинеског експертског тима за борбу против короне: Дошли смо да вам помогнемо  - Sputnik Србија
Доктор Пенг Џићанг, шеф кинеског експертског тима

Које би по Вашем мишљењу мере требало предузети? 
— Већ су предузете мере. Уведено је ванредно стање, полицијски час, затворене су границе и све су то добре и ефикасне мере за контролисање епидемије. 

Ваше искуство у борби против ковида 19 је непроцењиво. Који поступци, која терапија у лечењу је била најделотворнија? Да ли сте и у којој мери користили методе традиционалне кинеске медицине?
— У Кини смо користили основни принцип, а то је откривање што већег броја оболелих, односно откривање људи који потенцијално могу бити оболели и тестирали их. Кинеску традиционалну медицину користили смо само као помоћно лековито средство. Није имало главну улогу у лечењу. Постоје неки клинички експерименти који говоре у прилог томе да је традиционална кинеска медицина у одређеној мери доста ефикасна, али смо тај метод лечења користили више као допунски метод лечења.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и кинески лекари на конференцији за новинаре - Sputnik Србија
Кинеска амбасадорка открива за Спутњик како стручњаци те земље данас помажу Србији

Преко друштвених мрежа до нас долазе различите поруке о опасности и отпорности ковида 19. Неки пишу да се на асфалту задржава неколико сати, други да нас маске не штите, трећи да теже опстаје на високој температури... Чињеница је да се суочавамо са вирусом који има изражену способност прилагођавања на различите услове и средине. Како бисте га Ви описали? 

— То је нови тип корона вируса и према досадашњим сазнањима, сличан је сарсу и мерсу. Отприлике, његова отпорност слична је њиховој. Значи, „воли“ хладноћу и дуже се задржава на хладноћи. Било је неких говора да „не воли“ врућину, али је се према последњим искуствима баш „и не плаши“. Може да се уништи након сат времена излагања температури од 56 степени Целзијуса. Значи, може опстати и у Африци. И тамо има оболелих. Међутим, најлакше се појављује на хладноћи. 

У којој фази је најопаснији? 
— Најлакше се може пренети прва два дана од појаве болести и пет дана након појаве. Тада је најопаснији.

© Фото : Спутњику уступио часопис „Одбрана“Шесточлани експертски тим из Кине у стиже у Србију
Шеф кинеског експертског тима за борбу против короне: Дошли смо да вам помогнемо  - Sputnik Србија
Шесточлани експертски тим из Кине у стиже у Србију

Шта је то конкретно на шта сваки човек у Србији мора да обрати пажњу? Које мере треба да предузме приликом одласка у продавницу? 
— Носите маске. Само маске. Кад носите маску, то је један од најефикаснијих метода заштите. 

Кад Вам је било најтеже током борбе са ковидом 19? 
— У периоду око Кинеске нове године, значи од друге половине јануара до друге половине фебруара. Тад је било најтеже. 

Како су људи у Кини психолошки подносили дуг боравак у изолацији? 

— Сматрамо да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије. Иако се неки људи који су били подвргнути изолацији нису добро осећали, јер није лако бити изолован 14 дана, та изолација је прихваћена. Знали су да се само на тај начин може победити ова болест, уз поштовање мера које је донела кинеска влада. Међутим, ти људи нису били изоловани код кућа, него у другим просторима, на пример хотелима или за то одређеним местима, где су били сами у једној просторији, одвојени. Тако да јесте било тешко, али су сви схватили да треба да сарађују са Владом, да поштују мере које је она донела и да је то добро за друштвену заједницу, тако да су се у складу са тим и понашали. 

Каква је вероватноћа да се неко ко је био заражен и оздравио зарази поново? 

— Није велика вероватноћа. 

Медицинске сестре у заштитним оделима у болници Кремона у Милану, Италија - Sputnik Србија
Неће бити италијанског ни шпанског сценарија у Србији. Не паничите, јер и то слаби имунитет /видео/

Да ли је победа над короном победа доброг здравственог система? 

— Наш здравствени систем јесте добар и изнео је велики терет. Међутим, у тој борби учествовала је цела друштвена заједница, многе институције, а не само здравствени систем. И само заједничком друштвеном акцијом успели смо да победимо овај вирус. 

Огромну забринутост и солидарност делили смо са народом Кине, али и дивљење за све што сте у борби са епидемијом урадили. Данас је Италија најугроженија. Који су по Вама најдиректнији разлози за ситуацију у Италији, а сада и у Шпанији, САД? 

— Пре свега, сматрамо да је садашња ситуација у Италији и Шпанији последица тога што се у раној фази појаве вируса нису предузеле адекватне мере за сузбијања развоја епидемије. 

Иако је постојало искуство Кине? 

— Да, али њихова влада није могла да предузме мере које су предузете у Кини. Механизам управљања у нашој земљи другачији је од оног у Италији, па је можда то разлог зашто нису предузели мере које смо ми предузели. 

Најделотворнији лек против епидемије је вакцина. Међутим, процес стварања делотворне вакцине је дуг и неизвестан. Докле се у овом тренутку стигло? 

© Фото : Спутњику уступио часопис „Одбрана“Кинески експерти стигли су 21. марта у Србију да се придруже борби са вирусом корона
Шеф кинеског експертског тима за борбу против короне: Дошли смо да вам помогнемо  - Sputnik Србија
Кинески експерти стигли су 21. марта у Србију да се придруже борби са вирусом корона

— Сада и Кина и Америка припремају своје вакцине. Американци имају свој тип, а ми свој. У Кини су већ урађена испитивања вакцине на животињама, а сада се почиње клиничко испитивање на људима добровољцима.  

Да ли је могуће да буде примењена почетком лета? 

— То све зависи од клиничких испитивања. Сада је већ март и кад буду завршена клиничка испитивања, требало би да прођу још три месеца да вакцина може и званично да се користи. Дакле, отприлике крајем јуна.  

Каква је била улога кинеске војске у сузбијању епидемије? Да ли је и у овим тешким временима потврђена значајна улога коју војска има у миру, посебно изражена у ванредним ситуацијама? 
— Када сам рекао да је цело друштво учествовало, под тим сам мислио да је учествовала и кинеска војска. Изузетно је велика улога војске у сузбијању епидемије. Војска је радила на стварању мобилних болница, дала је велики број људи за спасавање и пружање помоћи људима. Од изузетног су значаја њихова дисциплина и искуство у спровођењу одређених мера. И код вас на Сајму смо видели мобилну болницу коју је направила војска. Могли сте да видите њихову брзину и ефикасност у раду. То је војска.  
 У чему ће се састојати ваш рад у Србији? 

— Дошли смо да вам погнемо. И пре доласка у Србију знали смо да наше две земље повезује традиционално пријатељство – да смо челични пријатељи.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала