Жариште короне Ћуприја сада страхује од најстроже мере државе

© Фото : Спутњику уступио Борис КрстићЋуприја у време коронавируса
Ћуприја у време коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Ћуприја је постала жариште короне пошто су нови вирус у град донели људи који раде у иностранству и који су га непоштовањем мера самоизолације пренели другима. Међу грађанима Ћуприје сада се увукао и страх од најстрожије мере државе - двадесетчетворочасовне забране кретања.

Ово нам је рекао главни уредник радија Дак у Ћуприји, Борис Крстић. Он за Спутњик истиче да је Ћуприја место са великим бројем људи који раде у иностранству, првенствено у јужном делу Швајцарске који се граничи са Италијом, као и у Аустрији и Немачкој. Како каже, претпоставља се да су људи који су дошли из тих крајева несвесно раширили заразу јер нису поштовали мере самоизолације.

До сада су у Ћуприји умрле две женске особе од последица коронавируса, а медицинско особље Опште болнице, Дома здравља и Института за јавно здравље тренутно чека на резултате тестирања на вирус, будући да је код девет запослених установљено да су позитивни. Међу њима је и директор Болнице који је пребачен у КБЦ Драгиша Мишовић.

Ћуприја постала жариште короне

„На основу онога што ја примећујем у контакту са људима нема панике у смислу да се људи плаше тога да ће да се заразе. Више се плаше евентуалног увођења двадесетчетворочасовне забране кретања, па превентивно реагују куповином хране, гомилањем залиха“, каже Крстић за Спутњик.

Уредник радија Дак истиче да се на улицама града може видети већи број људи него што је то уобичајено, али истиче да се поштују мере држања растојања.

© Фото : Спутњику уступио Борис КрстићГрађани Ћуприје не плаше се вируса већ могуће 24- часовне забране кретања
Жариште короне Ћуприја сада страхује од најстроже мере државе  - Sputnik Србија
Грађани Ћуприје не плаше се вируса већ могуће 24- часовне забране кретања

„Грађани користе дан и време када могу да  се крећу да би обавили све послове који се тичу пре свега набавке хране, плаћања рачуна, подизање новца са банкомата, слања и примања поште и свих осталих ствари које су битне за нормално функционисање. Лично сам данас видео мало већи број људи испред банкомата који чекају да подигну новац. Чека се у редовима испред банака, на прописаном растојању, као и испред продавница. Хране има у довољним количинама, чак се чини да је има и више него што је потребно. Мало је већа гужва испред поште“, сведочи наш саговорник.

© Фото : Спутњику уступио Борис КрстићИспред продавница у Ћуприји праве се редови и држи прописано растојање
Жариште короне Ћуприја сада страхује од најстроже мере државе  - Sputnik Србија
Испред продавница у Ћуприји праве се редови и држи прописано растојање

Како каже Крстић, сво медицинско особље у Ћуприји је подвргнуто тестирању на коронавирус по наредби Штаба за ванредне ситуације што представља директну последицу индиције да је већина од деветоро медицинских радника контаминирана ван радног места, а са циљем да се обезбеди пуна функција све три здравствене установе овог града.

Што се тиче броја заражених, Крстић каже да се број који се објављује на сајту Министарства односи на читаво Поморавље, па тако Ћуприја има 35 заражених према последњим подацима и свакако предњачи испред Јагодине, Параћина, Свилајнца, Рековца и Деспотовца.

Медицински радници имају сву опрему

„За све информације је задужен Штаб за ванредне ситуације наше општине који координише са свим акцијама које се тичу сузбијања заразе по граду и даљим дешавањима. Директор Болнице је био члан  Штаба и последњи пут када смо се видели заиста се причало да треба да се предузму све мере које ће да спрече пре свега заразу код запослених, и водило се рачуна да запослени буду заштићени на најбољи могући начин. Болница је располагала свим средствима за заштиту, и у међувремену је добијала и рукавице и маске као и заштитна одела.  Што је мени познато, радници су заиста заштићени. Ми смо и сликали раднике који раде на ударним одељењима као што је инфективно, грудно и одељење које се бави тријажом пацијената који имају симптоме коронавируса и заиста су њихови радници под свом опремом која их штити“, наглашава Крстић.

Као и у другим градовима широм земље, и у Ћуприји функционише кол центар за помоћ најугроженијима. На располагању је око 70 волонтера који свакодневно снабдевају своје суграђане како у граду, тако и на селу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала