Америка: Турска је жртва руско-сиријске агресије у Идлибу

© AP Photo / Turkish Defence Ministry via APИстоваривање војних возила и опреме, дела противваздушног система С-400, на војном аеродрому Муртед у Турској
Истоваривање војних возила и опреме, дела противваздушног система С-400, на војном аеродрому Муртед у Турској - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је жртва руско-сиријске агресије у Идлибу, изјавила је стална представница САД Кеј Бејли Хатчинсон уочи самита министара спољних послова земаља-чланица НАТО-а. Она је позвала Анкару да уклони руске системе ПВО С-400 и да дозволи снагама НАТО-а да јој „помогну да заштити цивиле у Сирији“, преноси турски лист „Џумуријет“.

Како је раније најављено, Турска планира да овог месеца уврсти у строј руске системе ПВО С-400 које је раније купила. Због тога Американци поново покушавају да убеде Анкару да одустане од коришћења руских система, подсећа турски лист.

Како се наводи, стална представница САД у НАТО-у Кеј Бејли Хатчинсон изјавила је да Вашингтон неће игнорисати захтев Турске да „пружи подршку у сфери ПВО“ у подручју Идлиба. 

Хатчинсонова тврди да Американци планирају да доставе пакет неопходних мера помоћи Турској, преноси „Џумуријет“.

„Надамо се да ће Турска пружити отпор сиријској агресији коју подржава Русија и током које су погинули бројни турски војници“, истакла је Хатчинсонова.

Она је додала да се нада да ће Анкара одустати од коришћења руских система С-400, јер су они „препрека за одређене системе које би Американци могли испоручити Турској у циљу супротстављања могућим сиријским нападима“.

„Надамо се да ће Турска, као жртва руско-сиријске агресије у Идлибу, склонити руске системе ПВО који се налазе у центру Анкаре и дозволити нам да јој пружимо помоћ како би заштитила цивиле у Сирији“, закључила је стална представница САД у НАТО-у.

Руско-турски споразум око Идлиба

У Москви су се 5. марта састали руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који су разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Састанак је завршен доношењем заједничког документа који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле двеју земаља од 15. марта дуж пута М-4 Б који повезује Латакију и Алеп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала