Постављени танкови за дезинфекцију стамбених зграда у Београду

© Tanjug / ANDRIJA VUKELICДезинфекција стамбених зграда у Београду.
Дезинфекција стамбених зграда у Београду. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Танкови са дезинфикационим средствима које ће грађани моћи да користе за дезинфекцију зграда у којима живе, постављени су данас у Београду.

Танкови се тренутно налазе на пет локација: у Земуну, Старом граду, Чукарици, Новом Београду и Палилули, а до краја дана ће бити постављени на свих 18 планираних територија, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Све општине су добиле сугестију где да поставе танкове и како ће организовати дистрибуцију тог средства грађанима“, рекао је Танјугу Радојичић.

У танковима се налази раствор натријум хипохлорит 0,1 постотни и грађани ће у току дана моћи да га узму у одређеној количини.

Уз танкове и упутство за дезинфекцију зграда

Уз то ће добијати и упуство како треба да се понашају и шта треба да дезинфикују — прекидаче, гелендере, поштанске сандучиће.

Градоначелник објашњава да испред зграде треба да стоји крпа натопљена тим средством, како се вирус не би уносио унутар стамбене јединице.

„Како се буде трошило, тако ћемо и допуњавати танкове, али и проценити да ли треба да их има на више локација“, истакао је градоначелник.

Према његовим речима, ово је још један од начина у покушају да се вирус корона убије дезинфекцијом.

Дата је и наредба општинама да ангажују оне субјекте који су пре епидемије радили дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију и да са њима професионално чисте улазе и зграде.

„Завод за биоциде и медицинску екологију ради дезинфекцију оних зграда, установа и позиција које епидемиолошка служба процени да треба. Они са 21 екипом од првог дана активно раде на томе. Појачавамо те екипе и повећавамо број људи који ће радити са њима“, додаје он.

Интензивирано прскање улица

Каже да се ових дана интензивирано обавља и прскање међублоковских простора и улица.

„Цео круг почиње прањем руку и ношењем заштитних маски и рукавица, а и придржавањем правила дистанце. Свако у свом сегменту треба да дâ свој допринос у борби против вируса корона“, истакао је Радојичић.

Председник општине Земун Дејан Матић позвао је све грађане и председнике стамбених јединица да дођу и да преузму дезинфекционо средство.

„У току дана ћемо добити и прикладну амбалажу за средство, а количине ће бити раздељене у зависности од површине која треба да се дезинфикује. Апелујем на грађане Земуна, а и Београда, да се придржавају свега оног што струка каже“, рекао је Матић.

Председник Земуна позвао је све грађане те општине да се јаве на телефоне 011/6350-012, 011/3168- 088, 011/3778-470 у терминима од 8 до 17 сати уколико им је неопходна помоћ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала