Путин наложио: Постепено увести на путеве аутомобиле са ауто-пилотом

© Фото : YANDEXАутомобили са ауто-пилотом компаније „Јандекс“ у центру Москве (фото из архиве)
Аутомобили са ауто-пилотом компаније „Јандекс“ у центру Москве (фото из архиве) - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин наложио је Влади да организује тестирање аутомобила са ауто-пилотом и да почне постепено да их уводи на јавне путеве, наводи се на сајту Кремља.

„Влада Русије, уз учешће заинтересованих организација и представника научно-технолошке пословне заједнице, треба да развије комплекс мера за тестирање и постепено увођење на јавне путеве високоаутоматизованих транспортних возила без присуства инжењера у њима, имајући у виду њихову комерцијалну експлоатацију у посебним субјектима Русије", наводи се у саопштењу.

Рок за реализацију је 31. мај 2020. године.

У складу са документом који је обајвљен на сајту, осим у Москви и Татарстану, аутомобили са ауто-пилотом се од 1. марта тестирају и у Владимирској, Лењинградској, Московској, Нижегородској, Новгородској и Самарској области, као и у Чувашији, Ханти-Мансинском и Јамало-Ненецком аутономном округу, Краснодарској покрајини и Санкт Петербургу.

© Sputnik / Irina DmitrievaАутомобили са ауто-пилотом компаније „Јандекс“
Путин наложио: Постепено увести на путеве аутомобиле са ауто-пилотом - Sputnik Србија
Аутомобили са ауто-пилотом компаније „Јандекс“

У руској престоници тестирања спроводи „Јандекс“, док се у Татарстану тестирање обавља на територији фабрике „Камаз“.

„Обратили смо пажњу у којим регионима постоје произвођачи високоаутоматизованих транспортних средстава. Полазећи од тих података, састављен је списак субјеката, где су произвођачи заинтересовани за тестирање ових возила“, изјавио је портпарол техничког директора програма „Глонасс“ Јарослав Федосејев.

Према његовим речима, компанија „Старлајн“ из Санкт Петербурга ће у том граду тестирати свој возила „Шкода суперб“.

Федосејев је истакао да се тренутно, у складу са указом Владе, током тестирања у сваком возилу са ауто-пилотом мора налазити инжењер, који у сваком моменту може преузети контролу над возилом.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала