Путин: Смањење производње нафте могуће само ако се то буде радило „партнерски“

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да речи о евентуалном смањењу нивоа производње нафте може бити искључиво ако се то буде спроводило на „партнерски“ начин.

Како је истакао, то смањење би могло бити у висини од 10 милиона барела дневно, или можда мало више од тога.

„Све земље су заинтересоване за дугорочну стабилност на нафтном тржишту. Став Русије је да је неопходно ујединити напоре како би се то постигло, а Москва је спремна и на сарадњу са Вашингтоном како би се тржиште избалансирало, а производња смањила“, истакао је он.

Путин је оценио и да је за Русију веома комфорна цена од 42 долара за барел, те да је руски буџет „набаждарен“ на ту цифру.

Истовремено, он је рекао и да је разлог због чега је уопште дошло до пада вредности „црног злата“ пандемија коронавируса која је довела до пада потражње за тим енергентом.

„Неопходно је узети у обзир интересе свих партнера када је реч о енергетском тржишту, само у том случају је могуће постичи праведан договор и избаласнирано тржиште. Русија никад није тежила ка томе да цена нафте буде изузетно висока или пак изузетно ниска. Русија се увек залагала за дугорочну стабилност на енергетском тржишту“, закључио је Путин.

Истовремено, министар енергетике Русије Александар Новак најавио је да ће 6. априла бити одржан састанак ОПЕК-а плус путем видео-линка. Сусрет ће бити одржан на нивоу министара енергетике.

Прочитајте још: Трамп најављује договор Русије и Саудијске Арабије, Кремљ демантује

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала