Умјесто респиратора НАТО понудио Црној Гори „такси услуге“

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаставе Црне Горе и НАТО-а
Заставе Црне Горе и НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од све помоћи коју је званична Подгорица затражила од партнера из Сјеверноатланске алијансе у борби против пандемије Ковида 19, НАТО је једино спреман да Црној Гори изнајми своје „такси услуге“ за превоз медицинске помоћи из Кине.

То је укратко исход јучерашњег видео- конференцијског састанка министара спољних послова НАТО, након кога је констатовано да НАТО не посједује залихе респиратора и друге медицинске опреме, али да зато помаже на друге начине - као што је „логистика и транспорт“.

Такође, објашњено је да „одлука да се понуди помоћ другој земљи погођеној природном катастрофом лежи (искључиво) на донатору“.

НАТО умјесто респиратора нуди „такси услуге“

У црногорском случају за сада се понудила једино Холандија, чија је Влада спремна да у сарадњи са Подгорицом организује да се авионом пребаци лична заштитна опрема из Кине у Црну Гору.

Што се пак тиче молбе да се Црној Гори помогне са, између осталог, 320 респиратора, затим бронхоскопима, ларингоскопима, ЕКГ апаратима, хируршким маскама, кецељама и хаљинама, рукавицама, болничким креветима, пешкирима и сапунима... - за сада од те помоћи нема ништа.

Испоставља се да у клубу од „29 најмоћних и најразвијенијих земаља свијета“ – како то често воле да истакну власти у Подгорици, изгледа да и нема неких добровољаца који су спремни да Црној Гори озбиљније помогну у овој изразито кризној ситуацији.

© AP Photo / Virginia MayoУ клубу од „29 најмоћних и најразвијенијих земаља свијета“ – како то често воле да истакну власти у Подгорици, изгледа да и нема неких добровољаца који су спремни да Црној Гори озбиљније помогну.
Умјесто респиратора НАТО понудио Црној Гори „такси услуге“  - Sputnik Србија
У клубу од „29 најмоћних и најразвијенијих земаља свијета“ – како то често воле да истакну власти у Подгорици, изгледа да и нема неких добровољаца који су спремни да Црној Гори озбиљније помогну.

За аналитичара Бошка Вукићева ово није никакво изненађење, јер је, како сматра, већина независних посматрача до сада могла претпоставити да се НАТО неће одазвати позиву за помоћ који му је упутила црногорска Влада.

„Од подугачког списка неопходних ствари који му је упутила Влада Црне Горе, у којем се налази потреба за чак 320 респиратора, НАТО је одлучио да не испуни чак нити једну ставку, да не пошаље нити један пешкир или сапун. Умјесто свега тога, западна војна алијанса је Црној Гори понудила да теретним авионом допреми медицинску помоћ из Кине. Другим ријечима, умјесто испуњења списка очекиване помоћи, НАТО је црногорској Влади понудио услуге такси сервиса“, примјећује Вукићевић за Спутњик.

Изневерена очекивања чланица

Наш саговорник додаје да одлука НАТО-а да транспортним авионом допреми у Црну Гору кинеску медицинску помоћ, носи у себи чак и „комичне али и понижавајуће елементе“, будући да западна војна алијанса годинама Кину означава као глобалног супарника, док се сада ставља у улогу њене курир-службе.

„Неко би могао поставити питање: зашто НАТО Црној Гори допрема кинеску помоћ, а не помоћ земаља његових чланица које су, узгред буди речено, најбогатије земље свијета? Надаље, свједоци смо чињенице да неки глобални војни фактори, као што су Кина и Русија, несебично шаљу помоћ чак и оним земљама са којима нијесу у војно-политичким савезима. С друге стране, НАТО је изневјерио очекивања земаља његових чланица које се суочавају са ванредном опасношћу, и у потпуности обесмислио сопствену самопроглашену улогу чувара безбједности“, сматра Вукићевић.

Овај аналитичар се истовремено и запитао на који начин ће сада црногорска власт сопственим грађанима објаснити изостанак помоћи НАТО-а у актуелној никада озбиљнијој кризној ситуацији.

„Ако је власт годинама водила кампању, прије и након преварног угуравања земље у НАТО, о западној војној алијанси као сигурносном фактору који пружа помоћ у кризним ситуацијама – како ће Влада Црне Горе сада грађанству оправдати неодрживост такве тезе“, пита се Вукићевић, истичући да је тешко објаснити чињеницу да је НАТО игнорисао апсолутно сваку ставку са списка тражене хуманитарне помоћи који је упутила црногорска влада.

На крају разговора за Спутњик наш саговорник додаје и да је црногорска власт самим објављивањем списка са траженом помоћи НАТО-у забила себи озбиљан аутогол, „Чак и она мањина црногорских грађана која је подржавала улазак земље у НАТО сада се пита: чему чланство у некој организацији од којег нема апсолутно никакве користи“, закључује Вукићевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала