Ужички Супермен се неће руковати са Путином, али ће Путин пробати ужичку ракију /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМилован Милутиновић из Ужица је стиграо пешке до Москве и прешао је пут дуг 2640 километара
Милован Милутиновић из Ужица је стиграо пешке до Москве и прешао је пут дуг 2640 километара - Sputnik Србија
Пратите нас
Ужичанин Милован Милутиновић (72), кога зову и „ужички Супермен“, средином фебруара кренуо је пешице за Русију како би се на Дан победе у Москви руковао са руским председником Путином и поклонио му ракију стару 50 година. После 45 дана и низа перипетија, стигао је у руску престоницу, али ће због пандемије вируса већ сутра бити враћен у Србију.

Милутиновић се данас у Амбасади Србије у Москви срео и са амбасадором Мирославом Лазанским, који му је обећао да ће му обезбедити авионску карту како би ипак присуствовао свечаној паради на Црвеном тргу.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМилован Милутиновић са амбасадором Србије у Москви Мирославом Лазанским
Ужички Супермен се неће руковати са Путином, али ће Путин пробати ужичку ракију /видео/ - Sputnik Србија
Милован Милутиновић са амбасадором Србије у Москви Мирославом Лазанским

Са ранцем од 22 килограма на леђима, српском тробојком и транспарентом са натписом „Путину у походе“ Милутиновић је препешачио 2.640 километара. У амбасади је оставио чутуру са ракијом старом 50 година, како би дипломатским каналима била уручена руском председнику, кад већ сам није успео да се са њим састане.

Ужички Супермен ће ипак доћи на Параду

Видно разочаран што му је корона пореметила планове, „ужички Супермен“ се у Србију враћа у суботу, летом са московског аеродрома Шереметјево са још 120 српских грађана за које је Влада Србије обезбедила лет до Београда.

До руске престонице стигао је за 45 дана. Током путовања се суочавао са бројним проблемима, али све је издржао, како каже, из љубави према Русији и руском председнику.

„Могли би људи да сниме играни филм и мислим да бих за то могао да добијем Оскара, јер ово што сам ја проживео у овим годинама не би нико – носио сам се са невременом и проблемима, спавао сам у каналима, на путу, на клупама, стајалиштима. Мислим да то превазилази све људске могућности“, прича Милутиновић за Спутњик.

Како би присуствовао паради на Црвеном тргу и руковао се са руским председником, кога изузетно поштује, спреман је да поново дође у Москву – овог пута авионом. На питање шта би рекао Путину да се са њим срео у Москви, Милутиновић каже:

© Sputnik / Александар МилачићЧутура са ракијом старом 50 година, намењна руском председнику Владимиру Путину
Ужички Супермен се неће руковати са Путином, али ће Путин пробати ужичку ракију /видео/ - Sputnik Србија
Чутура са ракијом старом 50 година, намењна руском председнику Владимиру Путину

„Шта бих му рекао?! Рекао бих му да је најважнија личност човечанства која је икад постојала на земаљској кугли, да је човек који је после Исуса Христа дошао  Бог га је послао; да је православац, велики политичар и још већи спортиста, човек, хуманиста, реалиста. Човек који плени својим шармом и осваја људе и свет са правдом... Рекао бих му да је то поента нас Срба који га заиста обожавамо и поштујемо. Рекао бих му и да ми је велика част и жеља да ми пружи руку – ништа више. Не требају ми никакве награде, то би ми била највећа сатисфакција".

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

► Путин одложио Параду победе

► Руски војници у снежном походу од 8.500 километара до Москве /видео/

► Светски подвиг Ужичанина: Понео сам ракију за Путина, само још да допешачим до Москве /видео, фото/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала