Авио-индустрију чека дуготрајан опоравак због пандемије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАвион "Боинг 737-800" авио-компаније "Победа" на међународном аеродрому Внуково у Москви
Авион Боинг 737-800 авио-компаније Победа на међународном аеродрому Внуково у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Попуњеност места међународних авиона опао је за готово 80 одсто у односу на годину пре, а половина авиона међународних компанија налази се у хангарима, због чега ће авиоиндустрији можда требати године за опоравак од пандемије вируса корона.

Авио-превозници укључујући Јунајтед Ерлајнс Холдинг и Ер Њу Зеланд су упозорили да ће из кризе изаћи смањени, а постоје страхови да други можда неће преживети.

"Вероватно се, када пандемија буде попустила, ствари неће вратити у размере какве смо имали почетком године", рекао је Оливиер Понти, потпредседник компаније Форвард Кис и додао да је могуће да ће многе авио-компаније пропасти, а да ће остале морати да снижавају цене како би привукле потражњу.

Форвард Кис је објавио да је број места међународних авио-компанија у недељи од 30. марта до 5. априла смањен на 10 милиона, у односу на 44,2 милиона од пре годину дана.

Компанија ОАГ рекла је да је изгубљено неколико година раста индустрије и да би могло потрајати до 2022. или 2023. године пре него што се количина летова врати на ниво који је очекиван 2020. године, преноси хрватски Индекс.

Компанија "Цириум", која такође обрађује податке о ваздухопловству, објавила је да је око половине светске флоте авиона у хангарима.

"Иако ће многи од њих бити привремено у складиштима, многи од тих авиона никада неће наставити с услугом", рекла је аналитичарка Ковен Хелен Бекер и додала да верује да ће ваздухопловна индустрија изгледати битно другачије када изиђемо из пандемије.

Произвођачи авиона разматрају драстичне резове у производњи широкотрупних авиона због пада потражње за највећим путничким авионима, рекли су извори произвођача и добављача.

Испоруке авиона дугог досега, као што су "боинг" Цо 777 или 787 и "ербас" СЕ А350 или А330, посебно су тешко погођене јер авио-компаније траже одлагање плаћања.

"Владе морају да осигурају да авио-компаније имају довољан новчани проток да преживе ово раздобље", рекао је Конрад Клифорд, потпредседник Азијско-пацифичке регије у Међународној асоцијацији за ваздушни превоз.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала