Ноам Чомски о пандемији: Неолиберална куга је све блокирала

© SputnikНоам Чомски
Ноам Чомски - Sputnik Србија
Пратите нас
Ноам Чомски, чувени лингвиста, филозоф и један од највећих мислилаца данашњице, ових дана проводи време у самоизолацији у Аризони.

Чомски је преко видео-линка разговарао са Срећком Хорватом у оквиру ДиЕМ25 ТВ о свету у доба корона вируса, али и после њега.

Према Чомским, шокантно је да се у овом круцијалном тренутку на челу Америке налази Доналд Трамп, којег описује као „социопатског пајаца“.

„Корона вирус је веома озбиљан, али морамо да имамо на уму да нам се приближавају још две веће претње. Једна је она од нуклеарног рата, а друга глобално загревање. Корона вирус је ужасан и може да има застрашујуће последице, али биће опоравка. А после ове две претње опоравка нема.“

Америка има превелику моћ, а Европа слепо прати свог господара. Додајте на то смрти хиљаде избеглица на Медитерану, каже Чомски и схватићете у коликој је кризи западна цивилизација.

„Корона вирус натераће нас да размислимо о томе какав свет желимо“, каже он.

Чомски верује да извор кризе лежи у краху тржишта и неолибералној политици која је појачала дубоке социоекономске проблеме.

„Знало се већ дуже времена да оваква пандемија може да се деси и знало се да ће то бити пандемија корона вируса, модификација онога што смо видели са САРС-ом. Могли су да раде на вакцинама, да развијају заштиту од потенцијалне пандемије и са мањим модификацијама већ данас бисмо имали вакцину“, каже Чомски. „Али много је већи профит у прављењу нове креме за тело него у проналажењу вакцине. Неолиберална куга је све блокирала.“

Чомски подсећа да су сви знаци упозорења били ту.

„Нисмо обраћали пажњу на информације. Кина је 31. децембра обавестила Светску здравствену организацију. Кинески научници убрзо су изоловали вирус. Земље у том делу планете су почеле нешто да раде. У Европи се то догодило макар донекле. Немачка има поуздани болнички систем и могла је да уради нешто за себе. Неке друге земље су игнорисале упозорења, пре свих Уједињено Краљевство и Сједињене Државе.“

Чомски ипак сматра има простора за оптимизам.

„Постоји могућност да ће се људи организовати, да ће радити на бољем свету, али и тај свет ће се суочити са великим проблемима. Ово је кључни тренутак у људској историји, јер је време да спознамо дубоке мане света, дисфункционалне карактеристике читавог система, који мора да се промени. Ово је знак упозорења и лекција коју морамо да научимо.“

На крају, Чомски каже да неће бити лако, али да су се људи суочавали са великим проблемима и у прошлости и успевали да пронађу решења за њих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала