Решавање мистерије неухватљиве црне рупе: Пронађен „космички убица“

© Flickr / Phil PlaitЦрна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су пронашли црну рупу „космички убица“ која би могла бити дуго очекивана карика која недостаје у решавању једне од мистерија космоса.

Научници су пронашли црну рупу „космички убица“ која би могла бити дуго очекивана карика која недостаје у решавању једне од мистерија космоса.

Сматра се да је та црна рупа пример објекта „средње масе“, за који научници дуго мисле да постоји, али за шта нису имали довољно доказа.

CC0 / пиксабеј / Црне рупе средње величине до сада за научнике биле мистерија.
Решавање мистерије неухватљиве црне рупе: Пронађен „космички убица“ - Sputnik Србија
Црне рупе средње величине до сада за научнике биле мистерија.

Нова истраживања најбољи су доказ о таквим црним рупама средње величине, које су се до сада за научнике биле мистерија.

Црне рупе су око 50.000 пута веће од Сунца, мање од супермасивне црне рупе која би настанила језгро великих галаксија, али веће од оне настале урушавањем масивних звезда.

Научници су и раније износили доказе о таквим црним рупама, али ново откриће је до сада најубедљивији пример такве појаве.

Астрономи су прикупили нове доказе када је црна рупа била одговорна за оно што је НАСА назвала „космичким убиством“. Примећен је када је уништио звезду која се преблизу приближавала, и тиме упозорила научнике о свом постојању.

Уметнички утисак о огромној, прашњавој галаксији. Ово је слично ономе како је Икс-Ем-Ем 2599 изгледала у видљивој светлости када је формирала своје звезде - Sputnik Србија
Научници не знају у шта ће се претворити ултрамасивна галаксија која је рађала хиљаду звезда

Да би га уочили, астрономи су морали да користе две рендгенске опсерваторије — једну од НАСА, а другу од Европске свемирске агенције - као и свемирски телескоп Хабл. Комбиновањем опажања сва три сателита успели су да пронађу снажни бљесак икс зрака до њиховог извора.

„Црне рупе средње масе су веома неухватљиви објекти и зато је важно пажљиво размотрити и искључити алтернативна објашњења за сваки појединачни случај. То је оно што нам је Хабл дозволио да урадимо за нашег кандидата“, рекао је Даченг Лин са Универзитета у Њу Хемпшира, главни истраживач студије.

Наговештаји о могућој црној рупи први пут су пронађени када су рендгенски опсерваторији НАСА и ЕСА 2006. године покупили снажни бљесак икс зрака који су стигли негде у свемиру.

Подаци нису били довољни да потврде да ли је бљесак дошао из или ван наше галаксије. Астрономи су могли само да кажу да ју је вероватно изазвала звезда која се поцепала кад се приближила моћном објекту попут црне рупе.

© ESO/L. CalçadaНаучници су били изненађени када су открили да бљесак није дошао из центра галаксије.
Решавање мистерије неухватљиве црне рупе: Пронађен „космички убица“ - Sputnik Србија
Научници су били изненађени када су открили да бљесак није дошао из центра галаксије.

Научници су били изненађени када су открили да бљесак није дошао из центра галаксије, где би се очекивало да се нађе таква огромна црна рупа. То је била прва сугестија да би звезду могла бити растрзана црном рупом средње масе, пише „Индепендент“.

Друго објашњење је било да је слоп зрака могао бити послат из наше сопствене галаксије, Млечног пута. Подаци су могли бити резултат неутронске звезде — здробљених остатака звезде која је експлодирала - која се хладила након загревања, преноси Б92.

​Када је свемирски телескоп Хабл био уперен према извору рендгенских зрака, дошли су до закључка да, не само да се црна рупа налази изван нашег Млечног пута, већ и да долази управо из таквог места за које су астрономи претпостављали да ће бити дом црних рупа средње величине, односно ИМБХ.

Откривање такве ИМБХ одговорило би на мноштво питања о космосу, укључујући и мистерију где они „вребају“ све ово време. Али, Лин и његов тим овим открићем отварају и друге мистерије, за које се надају да ће решити додатним истраживачким радом, попут тога да ли ће ИМБХ моћи да прерасте у највећи астрономски објекат који постоји у свемиру — супермасивну црну рупу.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала