Састанак ОПЕК-а плус померен на 9. април

© SputnikСедиште ОПЕК-а у Бечу
Седиште ОПЕК-а у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Састанак чланица ОПЕК-а плус одложен је за 9. април, изјавила је портпаролка Министарства енергетике Азербејџана Замина Алијева.

Раније је министар енергетике Русије Александар Новак рекао да је планирано да састанак ОПЕК-а буде одржан 6. априла путем видео-линка и то на нивоу министара енергетике.

Неименовани извор упознат са ситуацијом на светском енергетском тржишту изјавио је за РИА Новости у суботу да је већина држава чланица ОПЕК-а сагласна да смањи ниво производње „црног злата“, а да је самим тим вероватноћа да ће договор бити постигнут 6. априла прилично велика.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин изјавио је да речи о евентуалном смањењу нивоа производње нафте може бити искључиво ако се то буде спроводило на „партнерски“ начин.

Почетком марта државе ОПЕК плус нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

због краха Споразума ОПЕК плус и пандемије вируса корона прошлог месеца цена нафте Брент пала за скоро 55 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала