Скривена богиња – откривена тајна древног египатског саркофага

CC0 / Pixabay / Мунија
Мунија - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници намеравају да и даље истражују оно што су пронашли у ковчегу у намери да сазнају више о историји мумија.

Британски конзерватори који су радили на египатској мумији старој 3.000 година дошли су до епохалног открића, пише „Дејли мејл“. Мумија би требало да буде изложена у Градском музеју у Перту, у Шкотској.

Према наводима листа, истраживачи су дошли до открића кад су подигли мумију из саркофага, за коју се верује да су посмртни остаци свештеника или принцезе Тебе, и први пут у стотину година открили насликане фигуре египатске богиње на унутрашњим и спољним странама ковчега.

„Били смо веома изненађени кад смо видели слике. Никад нисмо имали разлога да подигнемо мумију толико високо да би смо видели дно ковчега и нико раније није дизао мумију нити је очекивао да ће испод ње нешто пронаћи. Проналазак слика на обе површине је прави бонус и то је нешто изузетно што можемо поделити са посетиоцима“, рекао је др Марк Хол, службеник колекције Музеја.

На сликама се вероватно налази древна египатска богиња Иментет, заштитница преминулих.

Научници намеравају да додатно проуче ове слике како би покушали да дођу до нових података о везаних за историју мумије за коју се верује да потиче између 760. и 525. године пре нове ере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала