Главни савети стручњака за труднице у време вируса короне

CC0 / Pixabay / Трудна жена
Трудна жена - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Труднице су у време вируса короне у једнаком ризику од обољевања као и остатак популације. Стога морају једнако и да се штите у време пандемије, и да контроле трудноће сведу на најбитније прегледе у договору са својим гинекологом.

Овако за Спутњик саветује др Загорка Миловановић, специјалиста гинекологије и акушерства ГАК Народни фронт у Београду.

Заштита трудница у време вируса корона

Докторка Народног фронта наглашава да током епидемије вируса корона сви морамо да се штитимо, носимо маске и рукавице, као и да смањимо контакте са другим људима. Оно што је добро код трудноће и трудница, то је да је трудноћа природно стање, али је са друге стране и друго стање.

„Природно стање је у смислу да чак и да не радимо ништа и да не контролишемо трудноћу, у већини случајева она ће сама од себе да се развија, углавном правилно. Ми се сви плашимо зато што постоји један мали број трудноћа које нису уредне и због тога контролишемо сто посто трудноћа. Оно што можемо да урадимо у оваквим ситуацијама када је ризик за целу популацију велик, јесте да смањимо контакт трудница са лекарима, са болницама, односно,  са великом популацијом и са местима на којима се налази велики број потенцијално заражених људи“, указује Миловановићева.

Како каже наша саговорница раније се веровало да су труднице у мањем ризику од обољевања коронавирусом зато што су оне у свим културама заштићене. Труднице мање иду у посете, мање раде и то је нормално. Због тога је забележен мањи број обољевања КОВИД-ом 19 код трудница, али то не значи да су изложене мањем ризику.

© Flickr / freestocks.orgЗа труднице је важно да максимално избегавају стрес као и велику количину "црних" вести о коронавирусу, јер ће се добром заштититом сачувати од вируса
Главни савети стручњака за труднице у време вируса короне  - Sputnik Србија
За труднице је важно да максимално избегавају стрес као и велику количину "црних" вести о коронавирусу, јер ће се добром заштититом сачувати од вируса

Одлазак само на неопходне прегледе

Труднице према речима Миловановићеве, представљају групу повећаног ризика од обољевања јер им је другим стањем ослабљен имунитет. Стога оне своје одласке на контролу морају прилагодити у складу са проценом свог гинеколога како се не би излагале ризику од овог вируса уколико је трудноћа уредна:

„У принципу ја својим трудницама говорим да одлазе на прегледе који су заиста неопходни. То је на почетку трудноће скрининг првог триместра који нам генерално каже да ли је беба добро или не. Затим преглед између 20. и 23. недеље када проверавамо анатомију плода. Након тога трудница без ризика као што су хипертензија, дијабетес, срчана и бубрежна обољења, дакле, здрава трудница, може малтене да буде мирна до пред крај трудноће. Није неопходно да се проверава“.

На питање, како да се трудница заштити уколико из неког разлога мора да изађе из куће, поготово уколико је то посета болници, Миловановићева каже:

„Обавезно да носи маску да заштити респираторни тракт преко ког знамо да инфекција улази. Уколико има дугу косу било би добро да је она скупљена или покривена, јер вирус може да се задржи на коси и на одећи. Да носи рукавице из два разлога. Један је зато што ће на путу од сигурне зоне односно куће до клинике или дома здравља бити у контакту са могућим извором заразе. Са друге стране, ношење рукавица константно је опомиње да има нешто на рукама и да мора да их чува, односно да  не додирује све около, поготово не себе и своје лице. И никако тим рукавицама да не додирује маску док је на лицу. Када скида маску, прво скида рукавице, пере руке, па онда скида маску. Одећу коју је носила или да остави испред врата, или у ходник или на тераси. Сада иде лепше време па је најбоље да их одмах убаци у машину и да их опере, јер је познато да сапун, односно детерџент неповољно делује на вирусе, односно да их у великом броју уништава“.

И коначно, за труднице је најважније да у овом периоду максимално избегавају стрес, велику количину „црних“ вести и приче о епидемији које су заокупиле већину грађана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала