Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе СрбијеГоспина папучица - орхидеја
Госпина папучица - орхидеја - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија има 31 специјални резерват природе у којима су под заштитом државе бројне угрожене биљне и животињске врсте. У једном од тих резервата – на неприступачним литицама Суве планине, откривена је ретка врста орхидеје, најлепша у Европи, богиња лепоте – госпина папучица.

Специјални резерват је јединствено подручје са готово неизмењеном природом без насеља, или ретким насељима у којима човек живи усклађено са природом. Из Завода за заштиту природе Србије за Спутњик су потврдили да је у резервату Сува планина недавно откривена ретка врста орхидеје.

“Реч је о госпиној папучици (Cypripedium calceolus L.) од изузетног националног и међународног значаја, која и представља једну од темељних вредности овог заштићеног подручја“, истичу у Заводу за заштиту природе.

Госпина папучица – лепотица Суве планине

У Србији је та орхидеја једино забележена на тешко приступачним литицама Суве планине у оквиру једне популације коју чини свега педесетак јединки. Приметна је само у време цветања од маја до јула.

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе Србије Госпина папучица од изузетног националног и међународног значаја. Приметна је само у време цветања од маја до јула.
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи - Sputnik Србија
Госпина папучица од изузетног националног и међународног значаја. Приметна је само у време цветања од маја до јула.

Госпина папучица је једна од најређих орхидеја у Европи, а многи је сматрају и најлепшом, истичу из Завода.

„Због свог егзотичног изгледа, широм Европе врста је сакупљана за потребе хортикултуре јер даје квалитетне и лепе хибриде са другим врстама из истог рода, као и за приватне збирке, што је драстично смањило бројност популације и довело врсту до изумирања. Управо због тога је врста у свим земљама свог ареала заштићена и предузимају се различите мере и циљу обнављања њених популација“, рекли су за Спутњик.

Станиште српске руже?

У записима који датирају из 19 века наводи се да је Сува планини, која је смештена у источној Србији, на територији општине Нишка Бања, Гаџин Хан и Бела Паланка станиште и српске руже (Rosa serbica).

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе СрбијеСпецијални резерват Сува планина - станиште најлепше орхидеје.
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи - Sputnik Србија
Специјални резерват Сува планина - станиште најлепше орхидеје.

У Заводу су за Спутњик међутим рекли да постоје писана сведочанства о томе, али да истраживачи на терену у скорије време нису успели да пронађу ни један примерак те врсте.

Осредак- станиште строго заштићеног жутог локвања

Из Завода за заштиту природе подсећају и на недавну одлуку Владе Србије да за специјални резерват природе од регионалног и великог значаја уврсте „Осредак“, смештен у централном делу Србије, недалеко од Крушевца на обалама Западне Мораве у ком су заштићене 44 биљне врсте.

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе СрбијеСтрого заштићени жути локвањ.
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи - Sputnik Србија
Строго заштићени жути локвањ.

Међу тим биљем је и строго заштићени жути локвањ – срцастих листова и као што му име каже, жутог цвета, чије се цветање очекује овог месеца.

© Фото : Фотодокументација Завода за заштиту природе Србије„Осредак“, смештен у централном делу Србије, недалеко од Крушевца на обалама Западне Мораве у ком су заштићене 44 биљне врсте.
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи - Sputnik Србија
„Осредак“, смештен у централном делу Србије, недалеко од Крушевца на обалама Западне Мораве у ком су заштићене 44 биљне врсте.

Због атрактивног цвета који цвета од априла до септембра неретко се противзаконито бере и продаје на пијацама.

Србија има 470 заштићених подручја

Специјални резервати природе само су једна од шест категорија заштићених подручја којих тренутно има 470 у Србији.

Осим атркативног биљног света у специјалним резерватима налазе се и станишта ретких животињских врста, па су тако клисура реке Трешњице у општини Љубовија, Увац и Клисура реке Милешевске, једно од последњих станишта белоглавог супа. То је наша највећа птица са распоном крила око 2,80 метара и просечном тежином од 7,5-8,5 килограма, а може достићи и 11 кг.

CC0 / Pixabay / Клисура реке Трешњице у општини Љубовија, Увац и Клисура реке Милешевске, једно од последњих станишта белоглавог супа.
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи - Sputnik Србија
Клисура реке Трешњице у општини Љубовија, Увац и Клисура реке Милешевске, једно од последњих станишта белоглавог супа.

У оквиру 470 заштићених подручја налази се: пет националних паркова, 18 паркова природе, 21 предео изузетних одлика, 70 резервата природе од којих је у статусу специjaлног резервата природе 31 подручјe, шест заштићених станишта, 314 споменика природе, 36 подручја од културног и историјског значаја, а статус заштићеног природног добра има  и 1.783 строго заштићених дивљих врста и 860 заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива.

Из Завода истичу да су од непроцењиве важности природне вредности и богатстава Србије и јединствене лепоте које крије, које морамо очувати.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала