Неочекиван утицај изолације: Корона вирус није успорио само живот, успорио је и планету

© Фото : снимак екрана/ЈутјубПланета Земља
Планета Земља - Sputnik Србија
Пратите нас
Сеизмолошка истраживања могла би бити плодотворнија током пандемије вируса корона јер сеизмичка активност изазвана људским понашањем у последње време значајно опада.

Пандемија вируса корона донела је велике поремећаје у наш свакодневни живот успоравајући економске процесе и, занимљиво – кретање наше планете, извештава часопис „Нејчр“.

Истраживачи који проучавају кретање Земље кажу да се у последњих неколико недеља примјећују смањење сеизмичке буке.

То је последица смањења активности транспорта и кретања уопште. Читава једна мрежа престала је са деловањем, јавни превоз у многим деловима света се угасио, људи не путују на посао већ раде од куће, авиони не лете...

Тишина коју сте и сами могли приметити ако сте становник урбаног подручја или живите у близини неке од собраћајница, осећа се и у кори земље. Толико да детектори могу с много већом тачношћу пратити свако, па и најмање подрхтавање тла, као и вулканску активност и остала сеизмичка кретања.

​Иначе се смањење буке бележи око Божића, објашњава Томас Лекок, белгијски сеизмолог који је први забележио опадање буке. Баш као што природна кретања попут потреса утичу на Земљину кору, тако на њу утичу и све вибрације које производе возила у кретању и индустријска постројења.

Иако су појединачни утицаји занемариљви, заједно производе значајну количину позадинске буке која умањује покушаје сеизмолога да забележе друге сигнале на истим фреквенцијама, објашњава он.

А посљедњих недеља чују их боље него икад.

Ако се ограничење кретања настави, детектори који су иначе позиционирани у градовима моћи ће лакше издвојити локацију подрхтавања тла после потреса, односно, лакше ће се моћи израчунати где ће подрхтавања бити најјача с обзиром на епицентар.

„Сигнали ће бити попраћени с мање буке, што ће нам допустити да из сваког подрхтавања ишчитамо још мало додатних информација које иначе не бисмо могли забележити“, каже сеизмолог Енди Фрасето.

Мањак људске буке допушта и онима који се баве проучавањем кретања у океанима да регистрирају више информација и притом сазнају више о самим кретањима у кори земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала