Ковид 19 је као пожар, ригорозне мере оправдане /видео/

© DRAGAN KUJUNDZICВојска Србије на улицама Београда
Војска Србије на улицама Београда - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Парадокс епидемије Ковида 19 је што је она као пожар – што се више разбуктава лакше је оправдати драстичне мере, али су оне све мање делотворне и зато постоје јаки разлози да се пожури с ригорозним ограничењем кретања, сматра др Срђа Јанковић, имунолог Дечје болнице у Тиршовој.

Вирус корона је, објашњава Јанковић, посебно опасан из два разлога – веома је заразан а притом има доста значајну смртност.

„Ако имате и два одсто људи који долазе у животну опасност, а у Србији је засад стопа умрлих од вируса корона 2,64 одсто, уколико се зарази велики број људи, то може да значи губитак страховитог броја људских живота“, упозорава Јанковић.

Епидемија је као пожар

Епидемију Ковидa 19 управо зато, сматра он, треба поредити са поплавом, земљотресом, ударом астероида.

„Ово је елементарна непогода, која може да однесе огромни број живота, галопира и морамо је зауставити“, истиче саговорник Спутњика, позивајући грађане на самодисциплину, солидарност и поштовање уведених мера.

Принуда, како каже, јесте неопходна кад се боримо с општом опасношћу, али ако већина схвати шта је опасно понашање принудне мере неће бити потребне.

Др Јанковић упозорава и да овај вирус може бити смртоносан не само за старије и хронично болесне људе већ и за млађе и здраве особе.

„Ризик није исти за све, али за свакога неки ризик постоји. Пандемија се разбуктава, све је више заражених а онда чак и они који имају процнетуално мањи ризик чешће оболевају. Предиспозиција да неко добије тежу клиничку слику јесте повезана са животном доби и другим обољењима али постоји и непозната предиспозиција, од генетичке па надаље. Неко може имати слабу тачку за коју не зна док је вирус не погоди“, објашњава имунолог.

Јанковић оцењује да се здравстени систем Србије досад добро држи, а додаје и да је добро што се након београдског Сајма, спремају и друге хале за прихват оболелих.

„Девиза је надати се најбољем а спремати се на најгоре. Не можемо капацитете да спремамо преко ноћи ако се деси експлозија заразе преко ноћи. Припремамо се као да смо претрпели пораз а верујемо у победу. Сваки од тих кревета било би најбоље да не буде употребљен али он мора да буде ту“, наводи наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала