Кремљ: Русија није била за раскидање споразума ОПЕК+

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија није била за то раскидање споразума ОПЕК+, а руски председник Владимир Путин залаже се за конструктиван преговарачки процес усмерен на стабилизацију светског тржишта енергената, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков на телевизији „Русија 1“.
„Русија није била присталица раскидања споразума ОПЕК+. Председник Путин и руска страна у целини се залажу за конструктиван преговарачки процес, који нема алтернативу, у циљу стабилизације међународног тржишта енергената“, објаснио је Песков.

Минимална цена нафте никоме није од користи

Према његовим речима, повећање обима производње нафте резултираће минималном ценом тог енергента, што није повољно ни за једну земљу на свету.

„Видимо да су се наши партнери из Саудијске Арабије одлучили за невиђене попусте и невиђено повећање производње. То је довело до тога да ће се ускоро попунити сва складишта нафте у свету. Танкери се више не користе за транспорт нафте, него као пловеће цистерне. На крају ћемо добити минималну цену нафте, што није од користи ни за једну земљу“, закључио је Песков.

Ситуација на светском тржишту нафте

Почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

У светлу распада споразума ОПЕК плус, као и успоравања потражње на тржишту услед избијања вируса корона, цене нафте су се готово преполовиле од почетка марта.
Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала