Маршалов план - сад или никад

CC0 / пиксабеј / Економија
Економија - Sputnik Србија
Пратите нас
Шпански премијер, Педро Санчез позвао је ЕУ да успостави нову верзију Маршаловог плана како би стимулисала покретање европске економије након кризе КОВИД19.

Педро Санчез је у отвореном писму лидерима ЕУ 27 оценио да Европа пролази короз "најдубљу кризу од Другог светског рата" и затражио мобилизацију значајнихјих средстава за опоровак европске економије наком пандемоије КОВИД19.

Председник Владе Шпаније оцењује да се Европа и сада налази у рату са недвидљивим противником што, према његовим речима, угрожава будућност европског пројекта.“

"Европа мора успоставити ратну економију и покренути отпор, обнову и економски опоравак. Да бисмо то постигли, морамо мобилизовати значајна средства кроз план који смо назвали новим Марсаловим планом. За то је потребна подршка свих држава чланица ЕУ", написао је Санчез.

Он позвао на солидарност и избегавање "пукотина" између севера и југа Европе, преноси Б 92.

Конкретно, Педро Санчез је затражио стварање европског механизма гранција за задуживања, успостављање заједничке куповине медицинске опреме и развијање плана за брз и снажан опоравак континента.

"Ради се о сада или никада јер у питању је будућност Европе", закључио је Санчез.

Претходно је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала ЕУ да договори амбициозан буџет за наредних 7 година који би, према њеним речима, требало би да има форму новог "Маршаловог плана" како би се подстакао опоравак Европе од кризе изазване корона вирусом.

"Мислим да европски буџет треба да буде Маршалов план који износимо заједно као ЕУ за европске грађане", поручила је фон дер Лајен из Брисела.

Маршалов план, назван по америчком државном секретару Џорџу Маршалу који је предложио ту идеју, била је иницијатива америчке владе на крају Другог светског рата да убризга помоћ од 12 милијарди евра како би се помогао опоравак Европе од економских, материјалних и психолошких последица рата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала