Прети ли Русији рецесија због пандемије и нафтне кризе?

CC0 / Pixabay / Окидач за рецесију мора да буде такозвани шок
 Окидач за рецесију  мора да буде такозвани шок    - Sputnik Србија
Пратите нас
Центар за макроекономске анализе и краткорочне прогнозе (ЦМАКП) објавио је извештај о перспективама економске ситуације у Русији у контексту кризе због пандемије вируса корона и нафтне кризе, износећи предвиђање да Русију очекује двогодишња рецесија.

У анализи се наводи да се ситуација око пандемије и кризе на нафтним тржиштима одвија по „шок сценарију“ и да због тога неће бити могуће избећи рецесију и, као последица тога, пораст броја незапослених и пораст нивоа сиромаштва.

Аутори извештаја износе претпоставку да би, због комбинације тзв. карантинског шока, праћеног обуставом рада читавих сектора пословања, и драматичног пада прихода од нафте у Русији та криза могла да буде озбиљнија него у свету.

Према конструктивној варијанти, приоротети у привреди земље биће спречавање пораста стопе незапослености и подршка приходима становништва, инвестиционе активности, рубља и обуздавање инфлације.

У том случају пад БДП би се одржавао на нивоу између 2,3  и 2,5 одсто током ове године и између 0,5 и 0,8  одсто наредне године.

Без активне подршке државе рецесија би била још јача, па би тако пад БДП могао да буде од 3-3,3 одсто ове године, односно од 0,8-1 одсто следеће године.

Из Кремља је раније данас саопштено да се треба припремати за светску економску кризу, као и да продужетак нерадних дана у Русији представља велико оптерећење за привреду земље.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала