Методе Дивљег запада: Американци отимају маске својим савезницима

© REUTERS / Nicholas PfosiЗаштитне маске у САД
Заштитне маске у САД - Sputnik Србија
Пратите нас
У САД се као и у многим другим државама које су се суочиле са епидемијом вируса короне осећа велика несташица критички важних средстава за индивидуалну заштиту - маски, рукавица. Како би надокнадио преко потребну опрему, Вашингтон прибегава и пиратским методама.

Број инфицираних короном у САД већ је достигао 328.000 људи, од чега је 9.300 преминуло. Председник САД Доналд Трамп је упозорио грађане да ће ова недеља бити најтежа и да их чека на хиљаде нових жртава.

Он је навео да је променио ранији став и да у Белој кући сада свима препоручује да носе маске. Чак је и министар одбране Марк Еспер то препоручио војницима.

У вези с тим, САД су последњих дана обавиле цео низ агресивних куповина средстава за индивидуалну заштиту, једноставно откупљујући на аеродромима опрему која је била намењена другим државама. Били су пресретнути или откупљени милиони заштитних маски, некад и директно на писти. О овоме говоре и Немци, Французи, Канађани… Многе државе су оптужиле Америку за нову врсту пиратства.

Американци су, на пример, пресрели партију од 400.000 заштитних маски које су биле намењене немачком медицинском особљу. Те маске су узели у Бангкоку. Министар иностраних послова Андреас Гајзер је изјавио да се то може упоредити са „актом савременог пиратства“.

„Ово није начин како међусобно треба да се односе трансатлантски партнери. Чак ни у време глобалне кризе не би требало да важе правила Дивљег запада“, рекао је он.

Премијер Канаде Џастин Трудо наложио је 2. априла да се провери откуп и преусмеравање у САД заштитних маски које је Канада наручила од једне компаније која се бави производњом хокејашке опреме.

Председници три француска региона оптужили су САД да су откупили неколико милиона маски које су Французи наручили у Кини. Жан Ритнер, шеф региона Гарнд Ест који је највише погођен новим вирусом, изјавио је да су Американци откупили маске директно на писти.

„Они ваде новац и плаћају три или четири пута више од договорене цене“, саопштио је он. И уместо да маске оду у Француску, оне су стигле у САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала