Под будним оком „Гугла“: Локација открива послушност грађана

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENГугл претраживач
Гугл претраживач - Sputnik Србија
Пратите нас
Извештај о кретању становништва који је „Гугл“ објавио пре три дана, требало би да покаже шта се променило током примене мера као одговор на корона вирус. У њему су као посебне тачке издвојене продавнице, апотеке, паркови, станице…

На списку је 131 земља, а наредних дана овај списак ће бити допуњен, најавили су из „Гугла“. У овом првом кругу Србија је изостала из анализе.

Међутим, доступни су подаци и за Хрватску, Словенију, Босну и Херцеговину и Северну Македонију.

Шта каже „Гугл“, како су се понашале „прве комшије“?

У Босни и Херцеговини посета продавницама и апотекама је опала за 50 процената, парковима за 22, а аутобуским и другим станицама за 59 процената.

У Хрватској посета продавницама је опала за 57 процената, парковима за 45, а транзитним тачкама – аутобуским стајалиштима и слично – за 74 процента.

У Румунији број који се односи на продавнице и апотеке је мањи за 53 процента него иначе, за паркове 60 процената, а станице – 72 процента.

Мађарска, могло би се рећи, одскаче. Посета продавницама је пала за 43 процента, парковима за само седам, а саобраћајним чвориштима за 53 процента.

Бугарска има за овај период мање кретање по продавницама и апотекама за 36 процената, паркови маза 32, а станицама јавног превоза за 58 процента.

У Северној Македонији тај број за пордавнице је пао за 41 проценат, за паркове 44 и за станице 69 процената.

© AP Photo / Mark LennihanГугл локација открива колико смо послушни...
Под будним оком „Гугла“: Локација открива послушност грађана - Sputnik Србија
Гугл локација открива колико смо послушни...

Помоћ здравственим институцијама

Иначе, „Гугл“ наглашава да никакве приватне информације људи неће бити објављиване и подаци о локацији, контактима или кретању особа неће бити доступни. У блогу који су овим поводом објавили, наводе да у извештају нису користили конкретне бројке које говоре о посети неком месту, већ о процентима пада или раста те посете након што су уведене мере рада од куће, карантина и многе друге, у зависности од државе до државе, преноси портал „Истиномер“.

Циљ им је, кажу, да помогну представницима здравствених институција, као и свим другим који се у овом тренутку баве јавним здрављем и воде борбу против пандемије. На основу информација које им „Гугл“ омогућава да анализирају, могу тако да прилагоде сатницу превоза грађанима, додатна возила, радно време достављача…

Фејсбук доставио податке

Овај извештај пренео је између осталих и Ројтерс, у чијем тексту се наводи да је „Гугл“ објавио јавно ове извештаје како би се избегле спекулације о томе шта је „достављено“ властима, имајући у виду актуелну дебату о равнотежи између права на приватност и праћења како би се спречило даље избијање и ширење вируса. Па тако наводе да је и Фејсбук поделио сличне податке са истраживачима из неколико земаља, али ти резултати нису јавно објављивани.

Подаци се односе на период од средине фебруара до краја марта. „Гугл“ не препоручује упоређивање земаља према овим процентима због различитих особених карактеристика сваке државе понаособ.

Међутим, бројеви су занимљиви макар да дају увид на нивоу појединачних држава – колико су драстичне те промене у кретањима становништва.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала