Русија се припрема за пад цена нафте и рубље

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Владе Руске Федерације
Зграда Владе Руске Федерације - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска Влада направила је два „стрес-теста“ за стратешке националне компаније за случај пада цена нафте и рубље.

Први сценарио предвиђа да ће се карантин завршити на лето, а у том случају нафта „Уралс“ ће коштати 20 долара по барелу. Према другом, неповољнијем сценарију, цена нафте ће пасти на 10 долара, а економска активност ће бити замрзнута до јесени.

Како наводи руски портал „МК РУ“, руско Министарство индустрије и трговине пре тога је упутило писмо свим шефовима стратешких компанија у земљи који ће проценити своје изгледе.

Блажи сценарио руске Владе предвиђа затварање великих градова, као и раст броја оболелих у земљи. Економска активност у Кини ће оживети од другог квартала, а у Европи од трећег.

Како се предвиђа, цена нафте „Уралс“ достићи ће цену од 35 долара по барелу до краја 2022. године. На крају 2020. инфлација у Русији бележиће раст од 4,5 одсто. Долар ће вредети више од 80 рубаља до краја године.

Међутим, према другом, знатно неповољнијем сценарију, карантин ће трајати до краја септембра. У том случају биће затворен велики део територије Русије, а саобраћај ће бити укинут. Нафта „Уралс“ ће коштати 10 долара по барелу у другом и трећем кварталу године.

До краја 2022. године поскупеће на 30 долара, пише портал.

Према том сценарију, инфлација 2020. године у Русији ће порасти за 5,5 одсто, а долар ће бити скупљи од 89 рубаља у другом кварталу године.

На сајту Спутњика читајте најновије информације о пандемији вируса корона у свету и код нас.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала