Пет тачака за излазак из блокаде: Шта ће Италијани радити да избегну понављање црног сценарија

© REUTERS / Flavio Lo ScalzoЛекар у заштитном оделу поред пацијената са вирусом корона КОВИД-19 у болници у Италији
Лекар у заштитном оделу поред пацијената са вирусом корона КОВИД-19 у болници у Италији - Sputnik Србија
Пратите нас
У Италији, на почетку пете недеље општег карантина, стручњаци оцењују да вирус корона успорава, јер пада број новооболелих, као и број пацијената на интензивној нези, а влада се припрема за „другу фазу“ и постепени излазак из блокаде кроз стратешки план у пет тачака, који подразумева и мере за спречавање понављања црног сценарија.

Италија је једна од најтеже погођених земаља пандемијом вируса корона, а строге мере општег карантина уз појачану контролу грађана биће на снази барем до 13. априла, а данас поподне биће одржана видео конференција италијанске владе и стручњака о олакшавању рестрикција.

Италијани на терасама - Sputnik Србија
Погледајте срећу пацијената у Италији док их изводе са интензивне неге /видео/

План у пет тачака за постепено враћање Италије у нормалу представио је италијански министар здравља Роберто Сперанца, а друштвено дистанцирање „на свим нивоима“ и даље ће бити главно правило - држање безбедне међусобне раздаљине и коришћење заштитне маске за одлазак у куповину намирница, али и на послу.

Биће успостављене такозване Ковид болнице које ће наставити са радом чак и када здравствена криза прође, све до дистрибуције вакцине јер се „не може искључити други талас вируса“, а друге болнице да се растерете.

У оквиру програма је и јачање здравствене мреже, а та мера подразумева да пацијент позитиван на Ковид-19 уз помоћ тима специјалиста пролази кроз процес лечења и неге, потенцијални позитивни случајеви биће идентификовани, а њиховим блиским контактима биће наређена самоизолација. Посебна пажња биће посвећена домовима за старе.

© Sputnik / Alessandro Rota / Уђи у базу фотографијаНа снази ће остати друштвено дистанцирање, маске ће бити обавезне код одласка у куповину или на послу
Пет тачака за излазак из блокаде: Шта ће Италијани радити да избегну понављање црног сценарија - Sputnik Србија
На снази ће остати друштвено дистанцирање, маске ће бити обавезне код одласка у куповину или на послу

Истиче се да је важно питање правилне употребе серолошких и молекуларних тестова, уз могућност поузданог теста крви на антитела којим би се утврдило ко је већ прележао вирус.

Последња тачка програма предвиђа дигиталну стратегију и употребу технологије за помоћ у пандемији, као на пример проналажење блиских контакта оних који су позитивни на Ковид-19 и надгледање здравственог стања пацијената у карантину путем апликација.

Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Колико људи је стварно имало корону

Италијански званичници и даље позивају грађане да остану у својим домовима како би спречили ширење вируса и избегли стварање нових жаришта, док се не стекну услови за укидање блокаде у земљи.

Заменик италијанског министра здравља Пијерпаоло Силери оценио је да је први талас олакшавања рестрикција могућ наредних неколико недеља.

„За неколико недеља можда ће бити могућ излазак, уз предострожност, са маскама, можда чак и пре почетка маја“, рекао је Силери за Радио Раи уно.

У Италији је Ковид-19 однео више од 16.000 живота, што је највише у свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала