Резултат самоизолације у Русији видеће се за недељу дана

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrПразна улица поред зидина Кремља због увођења карантина у Москви
Празна улица поред зидина Кремља због увођења карантина у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Резултат самоизолације које је Русија предузела као превентивну меру против ширења новог вируса корона моћи ће да се види већ за недељу дана, изјавио је директор Руског научно-истраживачког института за борбу против куге „Микроб“ Владимир Кутирев.

На питање руског председника Владимира Путина о ситуацији са вирусом корона током састанка у режиму видео-конференције, Кутирев је одговорио:

„Треба наставити са држањем одстојања у земљи, а ефекат те мере видећемо кроз недељу дана, пре свега у Москви“, рекао је Кутирев, и додао да ће за седам дана проћи инкубациони период после увођења социјалног дистанцирања.

Према речима лекара, карактерично за нову инфекцију изазвану вирусом корона је да више од 80 одсто заражених прележи вирус у благом облику, 15 одсто су тешки облици вируса, а пет одсто – критични.

„Оно што је најважније је да асимптоматски носиоци омогућавају преношење болести без клиничких манифестација. То је карактеристика болести која оставља траг на целу ситуацију“, истакао је Кутирев.

С тим у вези, Путин је захвалио учесницима састанка за препоруке.

„Уколико се будемо понашали одговорно, организовано и дисциплиновано, проћи ћемо кроз овај тежак период у земљи са минималним губицима“, изјавио је он.
Ситуация в Москве во время коронавируса - Sputnik Србија
Самоизолација у Русији дозвољава одлазак на посао, у куповину и шетање љубимца

Руски председник је због пандемије вируса корона прошлу недељу у Русији прогласио нерадном, али са редовним платама радника, а 2. априла продужио је нерадну недељу до краја месеца. Према његовим речима, то ће успорити ширење заразе.

У Москви и већини региона уведен је режим самоизолације: напуштање домова  дозвољено је ако треба да се избаци смеће или да се прошетају кућни љубимци у опсегу од 100 метара.

Подсетимо, у Русији су у протеклих 24 часа потврђена 1.154 нова случаја вируса корона, а укупан број оболелих порастао је на 7.497 особа.

 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала