Руски званичници о Трамповом походу на Месец: Русија неће прећи преко тога

© Sputnik / Антон ДенисовПун Месец
Пун Месец  - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски званичници сматрају да Доналд Трамп својим указом да САД присвајају право на коришћење свемира покушава да скрене Американце са теме вируса корона. У сваком случају, Русија неће прећи преко тога.

Шеф међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов је огорчен, јер док се свет бори против пандемије вируса корона која прети човечанству, Трамп покушава да заузме свемир.

„Док се цео свет бори са вирусом корона на Земљи, Трамп својим указом покушава да освоји свемир. То није шала. У указу који је Трамп јуче објавио, тврди се да Месец и друга небеска тела не припадају свима (што је до сада био предмет глобалних споразума које су сертификовале УН) и да Американци од сада имају ексклузивна права да овладају њима у складу са ’применљивим (читај-америчким) законодавством‘. Осталима преостаје да стоје, ћуте и моле се“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Према његовим речима, проблем је у томе што ту тезу никада нису оспоравали лојални трансатлантски савезници Сједињених Држава, који су, како је истакао, „до сада радије деловали по принципу: ’Још нешто?‘“.

Косачов истиче да је трансатлантско узајамно јемство поделило свет на оне који имају право на све и оне који немају право ни на шта.

„Сада се савезници морају одрећи својих права на свемир, који је до сада био заједнички. Није ваљда да ће поново прећутати, заузевши покоран став? Ми нисмо отупели и сигурно нећемо прећутати. Немамо право да се покоримо. А и васпитани смо другачије, нисмо се ни раније покоравали“, истиче Косачов.

Он је сигуран да ово није крај приче, јер је „без сумње већина човечанства на овој заједничкој страни Месеца, а не на супротној, где нас свим силама гура неолиберални део света са свешћу искривљеном од мегаломаније“.

Скретање теме са вируса корона

Према речима члана међународног комитета Савета Федерације Русије Олега Морозова, Трампово саопштење је више пропаганда, јер жели да скрене Американце са теме вируса корона.

„Чини ми се да је овај потез више пропаганда него стварност. Наравно, пажњу државе треба скренути са короне“, рекао је Морозов.

Према његовим речима, главно питање су преговори са другим земљама, јер „Русија нема ништа мање права од Америке на освајање Месеца“.

„Сигуран сам да ова тема данас дефинитивно не брине свет. А Американци је не могу сами решити“, закључио је он.

Раније је амерички председник Доналд Трамп потписао указ који Американцима обезбеђује право на коришћење ресурса из свемира, између осталог и са Месеца, наводи се у документу Беле куће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала