Сваки десети Србин још плаћа кредит, између три и 10 одсто клијената одбило мораторијум

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија
Пратите нас
Банке које послују на нашем тржишту од 1. априла примењују Одлуку НБС о застоју отплате кредита током најмање три месеца ванредног стања због пандемије вируса корона. Мораторијум је прихватила већина дужника, али је од три до 10 одсто задужених клијената одбило паузу и одлучило да настави са отплатом својих кредита и лизинга.

Како из Удружења банака Србије кажу, први званични пресек, за комплетан банкарски сектор Србије, имаће следеће недеље, наводе „Новости“.

Задужени по основу разних кредита - стамбених, кеш, предузетници, пољопривредници, појединци, сви који су проценили да им не одговара паузирање и заправо продужетак отплате за три месеца, морали су до 31. марта да се јаве својим банкама и одбију мораторијум. Они који се нису јавили, аутоматски су прихватили паузу, као и да им се камате током три месеца када не плаћају рате, расподеле равномерно на остатак дуга.

Више од десет одсто клијената Комерцијалне банке одбило је паузу на отплату кредита.

„Од укупно 122.000 клијената из категорије физичка лица и пољопривреда, 15.171 клијент се определио да неће мораторијум, што је око 12,4 одсто“, кажу у „Комерцијалној банци“.

„Примену ранијег мораторијума, који би се односио и на рате пре 31. марта, тражило је 958 клијената. Клијенти су имали рок да се изјасне за или против увођења мораторијума за кредите који доспевају пре 30. марта, а онима који се нису изјаснили, аутоматски је по уредби прихваћен мораторијум.“

Како у овој финансијској установи наглашавају, банка ће прихватати и сва накнадна изјашњавања дужника о неприхватању мораторијума.

„Такви захтеви и даље пристижу, пошто су неки одреаговали тек када су приметили да им није скинута рата кредита. Осим тога, клијенти имају могућност да се предомисле и прихвате мораторијум све док траје ванредно стање“, кажу у „Комерцијалној банци“.

Слична је статистика и у „Евробанци“. Како су нам рекли, од укупног броја задужених предузећа и других правних лица, 90 одсто је прихватило мораторијум, а када су у питању стамбени, кеш и остали кредити појединаца, само је три одсто ових клијената одбило паузу и изабрало да настави са отплатом.

Понуду Војвођанске банке о увођењу застоја прихватило је чак 97 одсто клијената, односно само се три одсто изјаснило да жели да настави са отплатом.

Мораторијум је одбила чак трећина клијената „Кредит агрикол банке“. По речима Маријане Цупаре, руководиоца дивизије за дигитал и маркетинг ове банке, када су питању правна лица, тај проценат је чак и већи - 40 одсто није желело одлагање отплате дугова, а сваки пети клијент међу становништвом одбио је мораторијум. Најбројнији међу њима су власници стамбених и кеш кредита. Како Цупара каже, ови подаци су добар знак - њихови клијенти су оптимистични, не страхују да ће им послови бити угрожени последицама пандемије, па вероватно зато настављају са отплатом кредита.

Пропис НБС је ступио на снагу 18. марта, а банке су до 21. марта на својим интернет страницама објавиле понуде. Дужници су имали 10 дана да је одбију, а сви који то нису учинили, сматра се да су је прихватили. Обавезе које су ушле у мораторијум, пренете су на крај отплате кредита као нове три рате. Збир редовних камата, прераспоређен је на остале рате, па ће у свим кредитима преостале рате бити увећане.

Према последњој фебруарској статистици УБС, корисника кредитних картица је 1.052.261, а просечан дуг за стамбени кредит је 3,3 милиона динара. Од свих кредита, кеш кредити чине 47,2 одсто, стамбени и за адаптацију 39,7 одсто, а остало су пољопривредни, потрошачки и други. А доцња у отплати стамбених кредита је 1,3 одсто.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала