Туризам на коленима: Које државе ће највише изгубити због короне 

© AFP 2023 / DOMINIQUE FAGETТуристи се сликају у Паризу
Туристи се сликају у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Од свих грана привреде, туризам је највише погођен због вируса короне. Стотине милиона кревета широм планете зврје празни, путнички авиони су приземљени, аутобуси су паркирани, а велики путнички крузери су везани у матичним лукама.

Туризам је широм планете на паузи, а поједине земље ће то теже осетити од других. 

Компанија „Official ESTA“ урадила је неколико анализа. Самоизолација највише погађа благајне оних дестинација које живе од туризма. Ова анализа се односи на број радника у туризму, односно на број запослених који су директно и индиректно ангажовани по једном туристи. 

На основу ове ранг-листе, Бангладеш највише зависи од туризма. Наиме, тамо је 944 радника ангажовано на сваких 100 посетилаца. На другом је месту Индија, а затим следи Пакистан.

Међу земљама које су претходних пет година највише повећале број послова у туризму су: Исланд, Конго, Сао Томе и Принципе, Шри Ланка и Гренада.

И Кноема је урадила своје истраживање - обрадили су 175. држава. Од земаља бивше Југославије, највише је угрожена Хрватска, која је на 82. месту. Србија се на глобалној листи налази на 120. месту, Словенија на 129, Босна и Херцеговина на 138. месту. Оно што чуди у овом истраживању, јесте позиција Црне Горе. Они се налазе тек на 156. месту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала