Америчке компаније смањују производњу нафте

© REUTERS / Daniel BecerrilНафтна рафинерија у Мексику
Нафтна рафинерија у Мексику - Sputnik Србија
Пратите нас
Нафтни рат погодио је америчкe нафтaше и они су се сложили да смање производњу црног злата за 1,8 милиона барела дневно, јер пад цена присиљава локалне компаније да смање своју делатност, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на извештај америчке Управе за енергетске информације (ЕИА).

Агенција наводи да у документу нема никаквих смерница за индустријалце, а не предвиђа се ни координација, јер ће покретач смањења производње постати приватни сектор и слободно тржиште.

У извештају се додаје да је Русија инсистирала на томе да ће дозволити смањење производње само у случају да се Сједињене Америчке Државе придруже овом процесу.

Америчко министарство енергетике саопштило је да производња шкриљаца у земљи већ опада без интервенције владе, у складу са ставом Беле куће да се неће мешати.

Према прогнозама Министарства, производња сировина у просеку ће бити 11 милиона барела дневно 2021. године, што је у корелацији са око два милиона барела дневно у односу на врхунац краја 2019. године.

Али Москва сматра да природни пад производње није исти као добровољно смањивање производње, о чему се сада и преговара.

Кључни елемент дискусије је постизање договора о томе који ниво националне производње ће се користити за израчунавање било каквог смањења производње – од података из априла или периода пре тога. Раније је председник Русије Владимир Путин рекао да су за Москву прихватљиве цифре из првог тромесечја ове године.

Извори агенције тврде да је за Русију и Саудијску Арабију учествовање Сједињених Америчких Држава у смањењу производње од пресудне важности. Вероватно су земље ОПЕК+ спремне да са тржишта уклоне до 10 милиона барела. Састанак у форми видео-конференције биће одржан у четвртак, 9. априла. Расправа са Сједињеним Америчким Државама и Канадом требало би да се одржи наредног дана током састанка министара земаља Г20.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала