Америка блокира помоћ Ирану

© AFP 2023 / MANDEL NGAN Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
САД ће блокирати давање кредита Међународног монетарног фонда Ирану у висини од 5 милијарди долара, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе у администрацији Беле куће.

По мишљењу Вашингтона, на рачунима владе Ирана има довољно средстава за борбу против ширења вируса, а ако ММФ дају новац Техерану, он га неће искористити за борбу против вируса, већ за помоћ привреди која је настрадала од америчких санкција или ће га усмерити на финансирање својих савезника на Блиском истоку.

Лист наглашава да Вашингтон, као највећи акционар ММФ-а, умногоме одређује да ли ће фонд издвојити затражена средства, али и други чланови организације могу да се не сложе са САД ако број гласова „за“ буде већи од оних који су „против“.

Представници САД сматрају да Иран располаже са милијардама долара у Фонду за национални развој који се пуни од прихода од продаје нафте и гаса.

Раније је шеф дипломатије Ирана Мухамед Џавад Зариф окарактерисао америчке санкције Техерану у тренутку пандемије Ковид-19 „медицинским тероризмом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала