Азијски тигрови на удару короне: Најављени губици од преко 170 милијарди долара

© PixabayСингапур
Сингапур - Sputnik Србија
Пратите нас
Бруто друштвени производ Пацифичког региона може се смањити за 0,8 одсто (за 172 милијарде долара) због ширења вируса короне, наводи се у извештају Економске и социјалне комисије УН за Азију и Тихи океан.

Како се наводи у извештају у који је Сутњик имао увид, потражња за робом из Азије у догледној будућности ће опасти како у ЕУ, тако и у САД, пошто је и тамо тешка ситуација због пандемије короне.

Слабљење потражње на овим тржиштима може се веома негативно одразити на трговину у (Пацифичком) региону… Према прелиминарним проценама Економске и социјалне комисије УН за Азију и Пацифик, БДП региона може пасти за 0,6-0,8 одсто (што је око 132-172 милијарде долара) због утицаја пандемије Ковид-19 само на трговинским контактима“, наводи се у документу.

Према проценама експерата, у највећем степену пад у трговини ће дотаћи Вијетнам, Монголију, Камбоџу и Сингапур, пошто је њихово економско благостање у значајном степену повезано са трговином са САД и ЕУ.

Како је раније саопштио Спутњику заменик генералног директора УН и секретар горе наведене комисије Армида Салсија Алишахбана, ове године се раст Азијско-пацифичког региона може успорити за 3,7 одсто због пандемије Ковид-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала